Na hlavný obsah

Panika na svetových burzách: Čo vieme o zemetrasení na finančných trhoch

Ekonomikou by mohla otriasť eskalácia na Blízkom východe.

Panika na svetových burzách: Čo vieme o zemetrasení na finančných trhoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetovými burzami otriasla v uplynulých dňoch panika. Spôsobili ju obavy z možnej recesie americkej ekonomiky, ktorá je najsilnejšia na svete.

Nezamestnanosť v USA totiž vzrástla na 4,3 percenta a dostala sa tak na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Okrem toho sa tempo tvorby nových pracovných miest citeľne spomalilo.

Na zlé čísla reagovali už minulý týždeň americké akcie, v pondelok (5. 8.) sa tento stav premietol do Ázie a prepadom začali týždeň aj európske akcie. Situácia sa medzičasom stabilizuje.

„Zemetraseniu“ na svetových burzách sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Tamara Lištiaková:

Nervozita na finančných trhoch rástla nielen pre mierne zvyšujúcu sa nezamestnanosť v USA, a hrozbu recesie.

Investorov zneistil aj nedávny prepad hodnoty akcií siedmich hlavných technologických gigantov. Avizovali totiž, že zisky z umelej inteligencie nemusia naplniť očakávania analytikov.

Ide o dôležitý aspekt súčasného zemetrasenia, o ktorom sa v týchto dňoch až tak nehovorí, zdôraznil pre Slovenský rozhlas ekonóm Aleksandr Arsenev z Viedenského inštitútu medzinárodných ekonomických štúdií

„Spoločnosti ako Intel, Nvidia, a iní výrobcovia čipov alebo softvéru, či iných technológií súvisiacich s umelou inteligenciou výrazne strácajú. Dnes okolo šiestich percent. Môže to poukazovať na to, že nám praská bublina v súvislosti s umelou inteligenciou,” povedal Arsenev.

Nemusí to byť také dramatické

Ekonóm „think tanku“ Bruegel Francesco Papadia pre Slovenský rozhlas povedal, že dianie na trhoch neodzrkadľuje hodnoverne situáciu v reálnej americkej ekonomike.

„To, čo sa stalo v USA, nie je niečo dramatické. Áno, došlo k ochladeniu na trhu práce, ekonomika spomalila, no je to v rámci normálu. Preto len ťažko môžeme z diania za uplynulé tri dni vyvodiť nejaký záver či hrozby pre európsku ekonomiku. Mohlo by sa to stať, samozrejme, nemôžeme to tvrdiť s určitosťou. Ale nemyslím si, že je to začiatok krízy,“ dodal Papadia.

Dekan Fakulty ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy Tomáš Dudáš tak isto neočakáva výrazný vplyv na európsku ekonomiku. Tá takpovediac pokrivkáva už dlho. Otrasy na finančných trhoch navyše ustávajú.

„Nevyzerá to ako začiatok väčšej burzovej paniky, na ďalší deň sa obchodovanie, minimálne v Ázii, už stabilizovalo. Tie straty boli v Európe a USA aj v pondelok menšie. A vyzerá to tak, že sa účastníci trhov už ukľudnili a nazerajú na situáciu triezvejšie,“ dodal uzavrel Dudáš.

Podľa analytika Aleksandra Arsenova by však burzou mohol otriasť prípadný útok Iránu na Izrael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika