Na hlavný obsah

Kamala Harrisová si vybrala svojho kandidáta na viceprezidenta

Je guvernérom štátu Minnesota.

Kamala Harrisová si vybrala svojho kandidáta na viceprezidenta
Tim Walz. Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová si ako svojho viceprezidentského kandidáta do novembrovej prezidentskej voľby vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walza. Skoršiu informáciu potvrdila sama Harrisová na Instagrame. Vyzdvihla Walzovo úsilie o ochranu reprodukčných práv žien či jeho vzťah k rodine.

„Je to najväčšia pocta v mojom živote,“ uviedol Walz. Dvojica spolu v utorok (6. 8.) večer (v noci na stredu SELČ) prvýkrát oficiálne vystúpi na mítingu vo Filadelfii.

„Jednou z vecí, ktorá ma na Timovi zaujala, je jeho hlboké presvedčenie o boji za rodiny strednej triedy. Je to osobné,“ uviedla Harrisová. Walza predstavila ako človeka vyrastajúceho v neľahkých pomeroch a spomenula jeho post stredoškolského učiteľa či pôsobenie v Národnej garde.

„Vytvoríme skvelý tím. Tieto voľby vyhráme,“ uviedla Harrisová.

Kto je Tim Walz?

Tima Walza, 60-ročného veterána americkej národnej gardy a bývalého učiteľa, v roku 2006 zvolili do Snemovne reprezentantov USA v obvode, ktorý je naklonený republikánom. Vo funkcii pôsobil 12 rokov, kým bol v roku 2018 zvolený za guvernéra štátu Minnesota.

Ako guvernér presadzoval progresívny program, ktorý zahŕňa bezplatné školské stravovanie, boj proti zmene klímy či za zníženie daní pre strednú triedu a rozšírenie platenej dovolenky.

Tim Walz sa tiež dlhodobo zasadzuje o reprodukčné práva žien. Počas svojho pôsobenia v Snemovni reprezentantov USA, kde zastupoval vidiecky okres, obhajoval záujmy poľnohospodárov. Podporoval tiež práva na držanie zbraní, pripomenula agentúra Reuters.

Harrisová si podľa americkej tlače Walza vybrala zrejme s cieľom osloviť širší okruh belošských voličov z vidieka, ktorí v minulých rokoch dali svoj hlas Donaldovi Trumpovi.

Agentúra AP poznamenala, že Harrisová chce posilniť svoje postavenie najmä v kritickom regióne severu amerického stredozápadu. Demokratov stále trápi Trumpovo víťazstvo v Michigane a Wisconsine v roku 2016, a to aj napriek tomu, že v predchádzajúcom hlasovaní v roku 2020 v nich prehral.

Walz sa Harrisovej v kampani proti Trumpovi a jeho kandidátovi na viceprezidenta J. D. Vanceovi silno zastával. V júli oboch republikánov v rozhovore označil za „podivínov“ a jeho hodnotenie prevzali viacerí predstavitelia Demokratickej strany vrátane Harrisovej. Tento týždeň Walz vyhlásil, že to nebola „urážka, ale len postreh“.

Republikáni naopak Walza niekoľkokrát označili za ľavicového radikála či „nebezpečného liberála“, píšu AP a New York Times. Proti tomu sa postavila bývalá predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. „Charakterizovať ho ako ľavicu je úplne neskutočné,“ uviedla vplyvná demokratka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet