Na hlavný obsah

Podľa Beňuša bolo náročnejšie získať medailu v Paríži ako v Riu. Motiváciu stále má, z OH mu chýba ešte zlato

Beňuš je po návrate z Paríža dvojnásobný olympijský medailista.

Podľa Beňuša bolo náročnejšie získať medailu v Paríži ako v Riu. Motiváciu stále má, z OH mu chýba ešte zlato
Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: STVR

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš je už doma z parížskych olympijských hier. Spod piatich kruhov si zo svojej hlavnej disciplíny C1 priniesol bronz, a tak si teraz môže užívať príjemné povinnosti s tým spojené.

„Po finálovej jazde sme v Paríži dva dni ľahšie oslavovali. Potom sme už museli trénovať na kajak kros, na ktorý som sa chcel zodpovedne pripraviť. Doma si to teraz užívame a taktiež chodím ukazovať medailu a teším sa z nej s fanúšikmi,“ prezradil v olympijskom štúdiu STVR prvý a zatiaľ jediný slovenský medailista z LOH 2024.

Tréner Matúš Hujsa však ozrejmil, že jeho zverenec po vrchole sezóny dlho oddychovať nebude, keďže ho v nasledujúcej časti sezóny čakajú ďalšie súťažné štarty. „Maťo je zatiaľ priebežným lídrom SP, takže by bolo super, ak by sme sezónu doklepli úspešne aj v tomto smere,“ uviedol Hujsa.

Vybojovať bronz bolo ťažšie ako striebro

Rodák z Bratislavy pridal v Paríži už tretiu účasť pod piatimi kruhmi. Zo štartov v dvoch disciplínach tentoraz vyťažil cenný kov s bronzovým leskom. Z metropoly Francúzska sa tak vrátil už ako dvojnásobný olympijský medailista.

„Ťažko sa to porovnáva. V Riu, keď som získal striebro, to bola moja prvá olympiáda po piatich Mišových (Michal Martikán, poznámka redakcie) medailách. Tam som cítil možno aj tlak a zodpovednosť, že sa odo mňa medaila očakávala. V cieli zas bolo čakanie oveľa príjemnejšie, pretože som mal veľmi dobrý čas a po mojom dojazde som vedel, že to určite musí byť medaila,“ uviedol.

„Teraz to bolo ťažšie vybojovať, pretože vodný slalom za posledných osem – desať rokov veľmi vyrovnal a jazdí sa na jednu jazdu, oveľa viacej sa riskuje a skracujú sa nájazdy. Niektorí mladí sú odo mňa o 25 kíl ľahší. Takže aby som odpovedal, túto medailu bolo ťažšie získať,“ porovnal najskúsenejší vodný slalomár zo slovenskej výpravy.

Medaila je podľa jeho trénera Hujsu o to cennejšia, že v olympijskom finále má vodný slalomár len jednu šancu bez nároku na opravu. „Keď máme svetové poháre, MS alebo ME a pretekár tam skončí vo finále na piatom alebo šiestom mieste, tak sa povie, že v poriadku, o rok máme ďalšiu šancu pripraviť sa. Na OH máte len jednu šancu raz za štyri roky. Predviesť na OH, čo najlepší výkon v ten daný moment, je skutočne umenie,“ priblížil 33-ročný kouč.

„Treba spomenúť aj to, že si musíme prejsť interným súbojom, ktorý trvá rok a v niektorých krajinách je ešte náročnejší, ako samotná olympiáda. Človek ani nemá istotu, že sa na ďalšiu olympiádu vôbec kvalifikuje a bude mať ďalšiu šancu,“ pripomenul Beňuš.

Beňuš: Ešte mi chýba zlato

Rodák z Bratislavy bol na OH piatym najstarším reprezentantom v celej slovenskej výprave. Začiatkom novembra oslávi 37. narodeniny. Na odchod do športového dôchodku však nepomýšľa a stále chce zdolávať nové športové výzvy. Na zreteli má aj ďalšie olympijské hry, ktoré bude o štyri roky hostiť Los Angeles.

„Zatiaľ pokračujeme v tom, čo doteraz. Neviem, čo bude za dva, tri roky. Cítim sa stále dobre. Baví ma to a nevidím dôvod, prečo končiť,“ nechal sa počuť Beňuš, na slová ktorého nadviazal aj jeho tréner Hujsa. Ten zároveň načrtol, ako bude vyzerať najbližší program jeho zverenca.

„Budeme pokračovať, ako každý rok pôjdeme krok po kroku. Máme za sebou OH, teraz budú nasledovať nejaké dva voľnejšie týždne. Potom nás čaká ešte ďalšia časť sezóny, kedy absolvujeme Majstrovstvá Slovenska v bratislavskom Čunove a posledné dve kolá SP. Maťo je zatiaľ priebežným lídrom SP, takže by bolo super, ak by sme sezónu doklepli úspešne aj v tomto smere. Maťo povedal, že má chuť bojovať aj o ďalšiu olympiádu, takže pokračujeme, pokiaľ ma nevymení,“ pousmial sa Hujsa.

„Ešte mi chýba zlato do kompletnej zbierky, takže mám motiváciu,“ povedal s úsmevom tretí muž parížskych hier v disciplíne C1.

Medailovú sériu sa podarilo neprerušiť

Súťaže vo vodnoslalomárských disciplínach sa na kanáli vo Vaires-sur-Marne skončili. Beňušov bronz tak s určitosťou ostane jediným cenným kovom, ktorý Slováci z divokej vody vylovili.

K ďalšej medaile bola najbližšie 19-ročná debutantka Zuzana Paňková, ktorá skončila v C1 štvrtá. Kajakár Jakub Grigar obsadil v K1 a kajak krose zhodne šiestu priečku a Eliška Mintálová si odviezla z K1 deviate miesto. Beňuš aj Hujsa hodnotia vystúpenie slovenských vodákov vo Francúzsku pozitívne.

„Z môjho pohľadu vodný slalom určite nesklamal. Podarilo sa nám predĺžiť medailovú zbierku, keďže vodný slalom priniesol v ére samostatnosti z každej olympiády aspoň jednu medailu. Jakubovi, Zuzke aj Eliške chýbalo veľmi málo, aby mali medailu. Bohužiaľ, ten šport je taký vyrovnaný, že tam bolo ďalších päť pretekárov, ktorí chybu nespravili a skončili pred nimi,“ okomentoval výkony svojich vodnoslalomárskcýh kolegov Beňuš.

„Celé to ročné snaženie vyústilo v Maťovu medailu. Taká Zuzka Paňková skončila v devätnástich rokoch pri svojej premiére na OH na štvrtom mieste, kúsok za medailou. Jakub Grigar tiež získal šieste miesto v slalome a šieste miesto v kajak krose. Tiež mal veľmi ťažkú sezónu, keďže mal problémy s ramenom,“ uviedol Hujsa.

„Eliška Mintálová bola deviata vo finále, čo sú výborné výsledky pre slovenský šport. Vďaka patrí celému realizačnému tímu. Vytvorili sme si počas celej sezóny dobrú atmosféru a fungovali medzi sebou ako tím, čo bol aj jeden z hlavných kameňov úspechu reprezentácie,“ uzavrel Hujsa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport