Na hlavný obsah

Maroš Žilinka koná ako nástroj „smeráckej“ pomsty, myslí si opozícia o odstavení prokurátora Šúreka

M. Žilinka považuje výroky opozície za hrubé urážky a bezočivosť.

Maroš Žilinka koná ako nástroj „smeráckej“ pomsty, myslí si opozícia o odstavení prokurátora Šúreka
Na snímke Zľava Maroš Žilinka a Michal Šúrek. Foto: TASR/Jaroslav Novák/Jakub Kotian

Prípad Očistec, ktorý sa týka údajnej policajnej mafie, bude mať nového prokurátora. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil funkciu prokurátorovi Michalovi Šúrekovi, ktorý kauzu dozoroval, a to pre obvinenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Michal Šúrek na rozhodnutie Žilinku nereagoval.

Michal Šúrek bol prokurátorom v známych korupčných kauzách. Dozoroval napríklad spis údajnej zločineckej skupiny v bezpečnostných zložkách štátu pod názvom Očistec.

Viac o odvolaní Michala Šúreka zisťoval v Správach redaktor Jakub Horáček:

Obžalobu podal na bývalých funkcionárov Národnej kriminálnej agentúry aj na oligarchu Norberta Bödöra a súčasného podpredsedu parlamentu Tibora Gašpara. Rozhodnutím generálneho prokurátora nesmie vykonávať funkciu prokurátora až do odvolania.

Šúreka sme oslovili, aby zareagoval na Žilinkovo rozhodnutie. Odmietol sa pre Slovenskú televíziu vyjadriť s tým, že si ešte potrebuje usporiadať veci súvisiace s prerušením výkonu prokurátora.

Generálny prokurátor tvrdí, že postupuje konzistentne, pokiaľ ide o pozastavenie funkcie prokurátorov, ktorí sú trestne stíhaní. Šúreka obvinil Úrad inšpekčnej služby z toho, že práve v kauze Očistec manipuloval so spisom, v ktorom vypovedali takzvaní kajúcnici. Podľa inšpekcie tak zneužil právomoci verejného činiteľa.

„Aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie. Z toho v štyroch prípadoch som rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie ja a v jednom prípade môj predchodca,“ uviedol na sociálnej sieti Žilinka.

Výzva opozície

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva Maroša Žilinku, aby garantoval, že kauzu Očistec nestiahne nový prokurátor, ktorý ju bude viesť. Hnutie hovorí o úmyselnom konaní generálneho prokurátora.

„Odstavením pána Šúreka koná pán Žilinka ako nástroj smeráckej pomsty, ako nástroj na zmarenie dôležitých káuz, v prospech politických špičiek Smeru,“ vyhlásil poslanec Branislav Vančo (PS).

„Výroky, že konám ako nástroj smeráckej pomsty a ako nástroj na zmarenie dôležitých káuz v prospech politických špičiek Smeru a že slúžim politikom a zločincom, považujem nielen za ničím nepodložené hrubé urážky, ale priam až za podlosť a bezočivosť,“ reagoval Žilinka.

„Toto sú, samozrejme, hlúposti, ktoré šíri zase opozícia. Prokurátora Šúreka obvinili zo zneužívania právomocí pri výkone práce prokurátora. Je logické, že nemôže predsa taký prokurátor, pokiaľ je obvinený, v tomto pokračovať,“ povedal Tibor Gašpar.

„Všetko naznačuje, že táto kauza pôjde dostratena, že kauzu dostane poslušný prokurátor,“ podotkol Vančo.

„O ďalšom postupe a prerozdelení agendy prokurátora M.Š. rozhodne jeho nadriadený prokurátor,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Priamymi nadriadenými Michala Šúreka na generálnej prokuratúre sú vedúci oddelenia závažnej kriminality Ján Hrivnák a prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko