Na hlavný obsah

Chladnejšie počasie sa skončilo: Budúci týždeň nás čaká ďalšia vlna horúčav, varujú meteorológovia

Na Slovensko začne prúdiť tropický vzduch.

Chladnejšie počasie sa skončilo: Budúci týždeň nás čaká ďalšia vlna horúčav, varujú meteorológovia
Deti si užívajú horúci letný deň vo fontáne Družba v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Na Slovensku sa od stredy (7. 8.) otepľuje. Budúci týždeň sa očakáva ďalšia vlna horúčav. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že relatívne chladnejšie počasie sa skončilo nocou z utorka (6. 8.) na stredu. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Už v stredu bude nad naším územím v nevýraznom tlakovom poli vo voľnej atmosfére v hladine 850 hektopascalov okolo 15 stupňov Celzia a na juhu bude v nížinách až do 32 stupňov Celzia,“ priblížili meteorológovia.

Otepľovanie sa potom v uvedenej hladine síce až do nedele (11. 8.) viac-menej zastaví, dodali. „V prvej polovici budúceho týždňa sa naša oblasť dostane na zadnú stranu tlakovej výše. Jej stred sa postupne od západu premiestni až nad Čierne more. Do našej oblasti začne preto od juhozápadu až západu prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch,“ vysvetlili.

V prvej polovici budúceho týždňa by podľa ich slov malo byť najteplejšie na juhozápade. „V predpovedi je ešte stále dosť veľká miera neistoty a zatiaľ ani nie je dostatočne presne jasný dátum nástupu veľmi teplého počasia. Už je ale viac-menej takmer isté, že budúci týždeň tu máme ďalšiu vlnu horúčav,“ dodali meteorológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko