Na hlavný obsah

Extrémista, narcista, psychopat: Kto je nový politický líder Hamasu Jahjá Sinwar?

Považujú ho za architekta masakru zo 7. októbra.

Extrémista, narcista, psychopat: Kto je nový politický líder Hamasu Jahjá Sinwar?
Nový politický líder hnutia Hamas Jahjá Sinwar na plagáte počas propalestínskeho protestu v Tunise. Foto: Profimedia

Týždeň po atentáte na politického lídra Hamasu Ismajila Haniju v Teheráne vymenovalo palestínske hnutie nového vodcu. Jahjá Sinwar je považovaný za architekta masakru zo 7. októbra, keď palestínski militanti zabili približne 1 200 ľudí v južnom Izraeli.

Odvtedy sa pre izraelský režim stal doslova kráčajúcou mŕtvolou a je jedným z hlavných cieľov izraelskej armády. Napísal to o ňom denník Jerusalem post.

Kto je nový politický líder hnutia Hamas Jahjá Sinwar, zisťovala v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače v Rádiu Slovensko redaktorka Katarína Chovančáková:

Extrémista, narcista, psychopat. Takto médiá často opisujú Jahju Sinwara. Doterajší líder Hamasu v pásme Gazy a teraz aj politický vodca celého hnutia, je jedným zo zakladateľov brigád Al-Kasam, bojového krídla Hamasu.

Izraelský súd ho odsúdil na päť doživotných trestov. Avšak nie za útoky na Židov, ale za vraždy vlastných Palestínčanov, ktorých obvinil zo spolupráce s Izraelom.

Jerusalem Post spomenul, že vo väzení sa Sinwar naučil hebrejčinu a získal znalosti o izraelskej spoločnosti. To mu neskôr pomohlo v boji proti nej. Paradoxne, jeho život zachránili židovskí lekári, keď mu liečili nádor na mozgu.

Na slobodu sa dostal v rámci výmeny za zajatého vojaka Gilada Šalita, za ktorého Izrael prepustil tisíc palestínskych väzňov.

Sinwarove presvedčenia

Jahjá Sinwar verí, že on a Hamas sú poslovia, ktorí prinesú Alahov sľub o konci dní, keď celý svet bude moslimský a všetci ostatní budú zničení, píše Jerusalem Post.

Pripomenul jeho slová, že Hamas prinesie Izraelu hučiacu potopu a nespočetné množstvo rakiet odvolávajúc sa na biblickú Noemovu potopu.

Podľa denníka tieto vyhlásenia poskytujú dôležitý kontext na pochopenie masakru zo 7. októbra, pričom dokazujú, že zverstvá, ktoré Hamas spáchal, mali nielen politické, ale najmä náboženské extrémistické pozadie, uzatvára Jerusalem Post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet