Na hlavný obsah

Perzeidy dosiahnu o niekoľko dní vrchol. Kedy budú najlepšie podmienky na ich pozorovanie?

Za hodinu možno vidieť až 100 padajúcich hviezd.

Perzeidy dosiahnu o niekoľko dní  vrchol. Kedy budú najlepšie podmienky na ich pozorovanie?
Kedy budú najlepšie podmienky na pozorovanie perzeíd?

Každoročne v auguste preletí ponad zem meteorický roj. Na pozorovanie perzeíd sa tradične schádzajú desiatky priaznivcov astronómie.

Tento rok dosiahne meteorický roj perzeíd svoje maximum v pondelok 12. augusta okolo 16.00 h. Pri jasnej oblohe a troche šťastia môžete za hodinu vidieť do 100 padajúcich hviezd. Meteorický roj bude možné pozorovať voľným okom na celom Slovensku.

Podľa Jána Svoreňa u Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), keďže jav dosiahne maximum v pondelok popoludní, najlepšie podmienky na pozorovanie „padajúcich hviezd“ bude v noci na utorok (13. 8.).

„Vtedy je šanca, že ich uvidíme najviac. Samozrejme, musíme sa nachádzať na mieste, kde vidíme veľa hviezd. Potom je šanca aj na pozorovanie meteorov,“ skonštatoval v relácii Aktuálne :24.

Najlepšie podmienky na pozorovanie

Málo svetla z domov a lámp, teda čo najmenšie svetelné znečistenie. Aj takto by sa dali opísať podmienky, pri ktorých perzeídy možno pozorovať najlepšie. Ján Svoreň podotkol, že takýmto ideálnym prostredím sú hory.

„Ale stačí ísť aj na okraj obývaných sídiel. Ak sa vyvarujeme tomu, že nám priamo svieti svetlo, nejaké meteory by sme vidieť mali,“ skonštatoval.

Ilustračná snímka perzeíd.
Ilustračná snímka perzeíd.Foto: Unsplash

Keďže meteory uvidíme voľným okom, Svoreň neodporúča používať pri pozorovaní perzeíd ďalekohľad. A to pre obmedzené zorné pole. „Potrebujeme miesto na sedenie v tme, prípadne deku, žiadne svietenie baterkou alebo mobilom, a potom už len trpezlivosť,“ dodal Ján Svoreň.

Pozorovateľom zrejme dopraje aj počasie. Podľa predpovede meteorológov je šanca na zrážky cez víkend len minimálna. Počas vrcholenia preletu perzeíd sa teda očakáva jasné počasie.

Jediným rušivým elementom by mohol byť mesiac, svojím svitom môže zosvetliť oblohu natoľko, že slabšie meteory zaniknú. „Takže aj v čase maxima bude lepšie pozorovať až po západe mesiaca, teda v druhej polovici noci,“ poradil Ján Svoreň.

O tom, kedy bude roj perzeíd vrcholiť a aké sú najlepšie podmienky na jeho pozorovanie sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s Jánom Svoreňom z Astronomického ústavu SAV. Pozrite si celý rozhovor:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko