Na hlavný obsah

Boje pri dôležitom prepravnom uzle môžu ohroziť trh so zemným plynom. Slovenskí odberatelia sa vraj obávať nemusia

Na európske trhy sa vrátila nervozita.

Boje pri dôležitom prepravnom uzle môžu ohroziť trh so zemným plynom. Slovenskí odberatelia sa vraj obávať nemusia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na európske trhy so zemným plynom sa opäť vrátila nervozita. Bojuje sa v blízkosti mesta Sudža. Ide o dôležitý uzol v preprave plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko a ďalej do Európy. Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, štátna spoločnosť SPP, problémy s dodávkami nezaznamenala.

Údaje spoločnosti Eustream, ktorá plyn prepravuje cez územie Slovenska, ukazujú, že v uplynulých dňoch došlo k miernemu poklesu. Spoločnosť situáciu komentovať nechcela, keďže ide o citlivé obchodné informácie. Analytik takýto pokles objednávok nepovažuje za niečo mimoriadne.

V akom stave sú dodávky plynu na Slovensko zisťoval v Správach redaktor Vladimír Amrich:

„Výkyv, ktorý nastal aktuálne, nie je zásadný. Je to prepad približne o desatinu,“ ozrejmil analytik z energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Môžem aj za spoločnosť SPP potvrdiť, že dostávame skutočne všetky objemy zemného plynu, ktoré sú v spoločnosti SPP objednané,“ informoval riaditeľ obchodu SPP Michal Ľalík.

Obavy z možného prerušenia dodávok ruského plynu zdvihli burzové ceny na najvyššiu úroveň v tomto roku. Plyn je však stále výrazne lacnejší ako počas krízy v roku 2022. Odberatelia plynu na Slovensku sa obávať nemusia. Aktuálne výkyvy sa do ich faktúr nepremietnu.

„Pre regulované ceny pre domácnosti na rok 2025 aktuálne dianie na trhu už nemá vplyv. Regulačný úrad URSO vychádza z referenčného obdobia, ktoré je už ukončené,“ uviedol Potočár.

Udržiavanie plných zásobníkov

Koľko za plyn napokon budú platiť bežní odberatelia vyplynie z cenových rozhodnutí, ktoré regulačný úrad obvykle zverejňuje na konci roka. Plynárenská spoločnosť dodáva, že už v súčasnosti má zásobníky z veľkej časti naplnené a plyn priebežne dokupuje.

„Prijali sme takú stratégiu, že sa budeme snažiť plné zásobníky udržiavať až do konca roka, a to práve z toho dôvodu, že vnímame existenciu rizika, že by mohlo dôjsť k zastaveniu tokov ruského zemného plynu,“ povedal Ľalík.

„Chceme teda našim zákazníkom aj touto formou zabezpečiť väčšiu bezpečnosť dodávok, aby prípadné odstavenie toku ruského zemného plynu nijako nepocítili,“ dodal.

„Slovensko v súčasnosti už má také prepojenia so susedmi, že si bez problémov poradí aj bez dodávky plynu z Ukrajiny. Kapacitne plynovody, či už zo západu, alebo aj zo severu Poľska, alebo z juhu z Maďarska plne postačujú na pokrytie Slovenskej spotreby,“ ubezpečil Potočár.

Na svetových trhoch by mal byť v najbližšej budúcnosti dostatok plynu. Dopyt v Európe je totiž utlmený aj pre stagnáciu nemeckého hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika