Na hlavný obsah

Výška odchodného pre policajtov sa meniť nebude, tvrdí Ľ. Solák

Policajný prezident chce upokojiť situáciu v Policajnom zbore.

Výška odchodného pre policajtov sa meniť nebude, tvrdí Ľ. Solák
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na výšku odchodného policajtom nikto nesiahne. Uviedol to policajný prezident Ľubomír Solák v liste, ktorým chcel v zbore upokojiť situáciu. Tvrdí, že meniť sa nebude ani lehota na uvoľnenie zo služobného pomeru. Od začiatku tohto roka odišlo z radov polície viac ako 600 policajtov. Tí dlhodobo volajú po vyšších platoch.

Policajný prezident Ľubomír Solák v liste popiera, že dôjde k zníženiu výšky odchodného policajtov.

„V posledných dňoch som zachytil informácie o tom, že sa má predĺžiť lehota na uvoľnenie zo služobného pomeru z dvoch kalendárnych mesiacov na šesť mesiacov. Rovnako sa šíria nepravdivé zvesti v súvislosti s výsluhovým dôchodkom a jeho vyplácaním až od veku 55 rokov, a to len do výšky 1 100 eur,“ reagoval Solák.

Ako to bude s výškou odchodného policajtov zisťoval v Správach redaktor Silvester Roštár:

Kontaktovali sme aj zástupcov Odborového zväzu polície (OZP) v SR, ktorí dlhodobo volajú po stabilizovaní situácie. „Teší nás záujem mediálnej obce o Policajný zbor. Avšak by nebolo na mieste vyjadrovať sa k obsahu listu, ktorého pisateľom nie je Odborový zväz polície v SR,“ odpovedal podpredseda zväzu Peter Jakubík.

Policajt, ktorý odpracuje v službe viac ako 20 rokov, má nárok na odchodné. To sa od prvého júla zvýšilo o 14,5 percenta.

Odchodné sa zvýši

„Odchodné pre bývalých príslušníkov Policajného zboru je v súčasnosti vyplácané včas v zákonnej lehote. Zároveň už bolo vyplatené aj v prípadoch, v ktorých meškalo z dôvodu prechodného nedostatku prostriedkov naplánovaných na tento účel,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Vlani odišlo z radov polície takmer 1 300 policajtov. Nových ľudí nastúpilo len vyše 740. „Tieto čísla sa každým rokom prehlbujú. Platy policajtov nie sú až také lukratívne, aby prichádzali noví záujemcovia do policajného zboru. Nástupný plat policajta je v hrubom okolo 1200, 1300 eur,“ ozrejmil v máji 2024 podpredseda OZP v SR Roman Laco.

„Na zlepšení pracovných podmienok a odmeňovania príslušníkov policajtov pracuje vedenie Policajného zboru od prvého dňa ich nástupu do funkcií,“ povedal riaditeľ odboru komunikácie Prezídia PZ SR Michal Slivka.

Ministerstvo vnútra zatiaľ k zvyšovaniu platov policajtov nepristúpilo. Chýbajú peniaze. Od začiatku budúceho roka majú však odchody policajtov znížiť stabilizačný príspevok vo výške päť tisíc eur či príspevok na ubytovanie v sume 200 eur. Tie však nedostane každý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko