Na hlavný obsah

Opozícia zbiera podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Odvolávať chcú Šimkovičovú aj Suska

Opozícia nesúhlasí s krokmi ministerov.

Opozícia zbiera podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Odvolávať chcú Šimkovičovú aj Suska
Na snímke zľava Martina Šimkovičová a Boris Susko. Foto: TASR/Jakub Kotian/Pavel Neubauer

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) by sa mohla konať do konca augusta. Opozícia zbiera podpisy na jej zvolanie. Dohodli sa na tom všetky opozičné strany.

„Nevidíme dôvod, aby ministerka najmenej dôležitej strany vo vláde mala meniť dobre fungujúce inštitúciu,“ vyhlásil poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS).

„Borisa Suska nemôžeme nazývať ministrom spravodlivosti, tento človek je ministrom zločincov,“ povedal poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Krokom opozície voči dvom slovenským ministrom sa venovali v Správach redaktori Karolína Janičíková a Jakub Horáček :

V prípade ministra Suska opozícia nesúhlasí s jeho rozhodnutím prepustiť na slobodu Dušana Kováčika do rozhodnutia Najvyššieho súdu. Šimkovičovej vyčítajú odvolávanie vedení v kultúrnych inštitúciách.

Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpíšu všetky opozičné strany. Vrátane hnutia Slovensko, ktoré často nebolo súčasťou spoločných opozičných iniciatív.

„Ak by to neurobili oni, urobili by sme to sami. Obe strany nás oslovili so žiadosťou o spoluprácu, radi sme tomu vyhoveli,“ uviedol člen predsedníctva hnutia Slovensko Milan Vetrák.

„Podpisy budú odovzdávané 16. 8. a schôdza by mala byť zvolaná v čase medzi 19. augustom a 23. augustom,“ informoval podpredseda hnutia KDH Viliam Karas.

„To akože za čo chcú opozičníci odvolávať Suska, že podľa litery zákona konal a naplnil svoju právomoc? Podporu si zaslúži aj ministerka Šimkovičová. Naši oponenti ju nenávidia, lebo presadila celý rad mediálnych zákonov a robí to inak, ako by si to oni želali,“ reagoval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Problém naznačuje aj strana Hlas

Na rozdiel od opozície, koaliční predstavitelia nie sú úplne jednotní. Problém s rozhodnutiami ministerky kultúry naznačila strana Hlas.

„V Hlase nekomentujeme kroky ministerky Šimkovičovej ani iného ministra z koalície prostredníctvom médií. Strana išla do vlády, aby riešila problémy ľudí a nie, aby ich zaťažovala vnútrokoaličnými debatami, ako sme to videli u Sulíka a Matoviča,“ napísal na sociálnu sieť minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Zaregistroval som iba jeden osobný názor pána predsedu Hlasu, ktorý povedal, že pokladá pána Drličku za kompetentného a že si asi nechá vysvetliť všetky dôvody,“ prezradil poslanec Roman Michelko (SNS).

Politológ hovorí, že rozhodnutie opozície pokúsiť sa zvolať mimoriadnu schôdzu je logické. Hovorí, že posledné mesiace o sebe opozícia nedávala veľmi vedieť a kroky ministrov ich zobudili z prázdninového spánku.

„Úlohou parlamentných opozičných politických strán je kontrolovať vládnu moc a toto je jedna z možností, ako je vládna moc alebo vládne politické strany sú kontrolované. Ale v každom prípade všetkým opozičným stranám musí byť jasné, že toto nie je spôsob, ako odvolať jednotlivého ministra, ale práve upozorniť na určitý problém,“ zhodnotil politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Politológ dodal, že odvolávanie členov vlády bude pravdepodobne neúspešné, keďže opozícia nemá v parlamente potrebnú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko