Na hlavný obsah

Služby pre envirorezort má vykonávať známy ministra Tarabu

Zazmluvnili si ho aj dve rezortné organizácie.

Služby pre envirorezort má vykonávať známy ministra Tarabu
Na snímke Tomáš Taraba. Foto: STVR

Zmluva rezortu životného prostredia na právne služby pre známeho ministra Tarabu. Kým opozícia hovorila o klientelizme, Tomáš Taraba vraví, že na právnych službách ušetrí štátu milióny. A to tým, že zrušil v rezorte staré zmluvy. Služby má po novom vykonávať advokát z Modry.

Advokátsku kanceláriu Patrika Podhorského si zazmluvnili okrem envirorezortu aj jeho dve ďalšie organizácie. Vodohospodársky podnik a Vodohospodárska výstavba. Dokopy uzatvorili päť rámcových zmlúv za takmer 600-tisíc eur. Minister sa s konateľom pozná, no opakuje, že zákazku získal cez výberové konanie.

„Bolo päť oslovených kancelárii. Päť. Napriek tomu dámy a páni, že sme to nemuseli robiť. Do 250-tisíc eur netreba nikoho ani oslovovať, ja som oslovil päť,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Viac o advokátskej kancelárii Patrika Podhorského zisťovala v Správach redaktorka Barbora Šišoláková:

„Táto právna kancelária má ročné tržby tak 300-tisíc eur. Za 2,5 mesiaca si zazmluvnila zákazky za viac ako dvojnásobok svojich ročných tržieb. Je to úchvatné, ako si vedia ľudia robiť zo štátu zlatú baňu,“ podotkol poslanec Ján Hargaš (PS).

Kancelária, ktorá zákazky získala, nereaguje na naše telefonáty ani e-maily. Dostali sme od nej iba jednu správu, po ktorej sa už neozvala. „Dobrý deň, som mimo SR, niečo urgentné?“ znelo v odpovedi.

„Zdá sa, že týchto 600-tisíc eur, nie je všetko. Vo vodohospodárskej výstavbe sa zazmluvnilo zastupovanie zo strany pána Podhorského v 31 sporoch v celkovej hodnote za 841 miliónov eur. Čiže k týmto 600-tisíc eurám si môžeme prirátať ďalšie státisíce eur, ktoré potenciálne môžu slúžiť ako odmena,“ upozornil bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Minister, naopak, poukazuje na údajne nevýhodné zmluvy z minulosti. „Od roku 2013 dámy a páni, do 2019 bolo vyfakturovaných 10 miliónov jednou právnou kanceláriou. Za Budaja a Kiču dostala tá istá právna kancelária tri milióny. Do dnešného dňa advokátska kancelária Podhorský a Partners dostala 40-tisíc eur,“ uviedol Taraba.

Bývalý štátny tajomník podáva podnet na úrad vládneho auditu aj ministerstvo financií, aby prešetrili, či sú nové právne služby envirorezortu výhodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko