Na hlavný obsah

Bratislavčanom chodí do schránok podvodná pošta. Žiadajú v nej platbu za odvoz odpadu

Polícia aj magistrát varujú.

Bratislavčanom chodí do schránok podvodná pošta. Žiadajú v nej platbu za odvoz odpadu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Počas uplynulých dní si niektorí Bratislavčania našli v poštovej schránke rozhodnutie o poplatku za komunálny odpad. Polícia a magistrát hlavného mesta upozorňujú, že ide o podvod.

Falošné rozhodnutie našla v schránke aj pani Iveta. Zbiera poštu susedom, ktorí sú na dovolenke.

„Máme takú dohodu, že to, čo vyberiem, im vždy prefotím a prepošlem. Na túto obálku mi sused spätne odpovedal, aby som to otvorila. Videli sme, že je tam rozhodnutie o zaplatení nejakej čiastky za odvoz komunálneho odpadu, ktoré žiada hlavné mesto,“ vysvetlila pani Iveta.

Podvodnej pošte v Bratislave sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Rozhodnutie sa jej zdalo podozrivé. „No čo mňa prekvapilo, tak bolo to, že vlastne prišli dve tieto rozhodnutia na meno suseda a plus aj na meno jeho manželky. Čiže platba aby bola zrealizovaná dvakrát,“ povedala.

„Tieto prípady evidujeme zatiaľ iba na území piateho bratislavského okresu. Avšak nie je vylúčené, že aj v iných mestských častiach Bratislavy, prípadne okresoch Bratislavského kraja, k takýmto skutkom môže dôjsť,“ ozrejmil hovorca krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Polícia vyzýva občanov, aby si to, či je rozhodnutie od mesta pravé, overili. „Na príslušnom kontaktnom čísle magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy prípadne. Aby sa riadili pokynmi, ktoré v tejto súvislosti magistrát zverejnil na svojej internetovej stránke,“ doplnil Szeiff.

Magistrát vysvetľuje

Bratislava upozorňuje, že rozhodnutia posiela elektronicky alebo doporučene do vlastných rúk koncom januára alebo začiatkom februára.

,,Mimo týchto mesiacov sa doručujú iba dodatočné rozhodnutia v prípade zmeny, napríklad vo vlastníctve nehnuteľnosti. Pri bytových domoch vyrubuje poplatok Hlavné mesto SR Bratislava správcovi bytového domu, a ten následne poplatok vyúčtuje vlastníkovi,“ vysvetlil magistrát.

Mesto v súvislosti s podvodnými rozhodnutiami spolupracuje s políciou a pripravuje právne kroky.

„Policajti piateho bratislavského okresu v tejto súvislosti pátrajú po totožnosti muža. Keďže v tejto veci je vedené aj objasnenie samotného protiprávneho konania, tento muž by svojimi vedomosťami mohol napomôcť pri objasnení samotného prípadu,“ uzavrel Szeiff.

Polícia vyzýva občanov, aby akékoľvek informácie o totožnosti muža oznámili na čísle 158.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny