Na hlavný obsah

Z ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí ukrajinskému vpádu, evakuovali vyše 76-tisíc obyvateľov

Rusko v oblasti bojuje s tisíckami ukrajinských vojakov.

Z ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí ukrajinskému vpádu, evakuovali vyše 76-tisíc obyvateľov
Obyvatelia Kurskej oblasti prichádzajú na železničnú stanicu v meste Tula. Foto: TASR/AP

Viac ako 76-tisíc obyvateľov museli evakuovať z pohraničných oblastí ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu. Informovala o tom v sobotu (10. 8.) ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Rusko v oblasti bojuje s tisíckami ukrajinských vojakov, ktorí tam v priebehu týždňa uskutočnili nečakaný vpád. Zrejme sa nachádzajú až niekoľko desiatok kilometrov vo vnútri ruského územia.

„Prioritou operačného štábu je presídliť obyvateľov týchto oblastí na bezpečné miesta. Celkovo sa od začiatku prác dočasne premiestnilo na bezpečné miesta viac ako 76-tisíc ľudí,“ citovala agentúra TASS Arťoma Šarova z ruského ministerstva.

Ukrajinský vpád na ruské územie je najväčší od februára 2022, keď Moskva začala agresiu proti Ukrajine. Agentúra Bloomberg ho dokonca označila za prvú „inváziu“ armády inej krajiny do Ruska od druhej svetovej vojny.

O vážnosti situácie svedčí aj piatkové (9. 8.) konanie Moskvy, ktorá oznámila, že do oblasti presúva ďalšie sily vrátane tankov, delostrelectva a raketometov Grad. Okrem toho tam vyhlásila výnimočný stav, ktorý má umožniť použitie federálnych zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet