Na hlavný obsah

Cez deň parkovisko, večer kino pod holým nebom: Po pandémii sa autokiná opäť tešia veľkej obľube

Na Slovensku je letných kín okolo 40.

Cez deň parkovisko, večer kino pod holým nebom: Po pandémii sa autokiná opäť tešia veľkej obľube
Ilustračná snímka z autokina. Foto: STVR

Letným kinám sa po útlme v pandemickom období opäť začína dariť. Na Slovensku je ich okolo 40. Okrem amfiteátrov nájdeme aj autokiná v Námestove a Prešove.

Autokino na Oravskej priehrade funguje ôsmu sezónu. Už hodinu pred otvorením areálu ľudia čakajú v kolóne na vstup. „Funguje to ako tradičné autokino. Naladíte si frekvenciu, zvuk počúvate cez autorádio,“ vysvetlil spolumajiteľ autokina Lukáš Mušák.

Diváci prichádzajú najčastejšie v pároch a na osobných autách. „Stáva sa nám, že aj na SUV alebo väčších deväť miestnych, kde si dozadu donesú matrac, nacúvajú zadným kufrom k plátnu. Potom, keď sa otvorili zadné dvere, tak sme pochopili, že oni si doniesli prenosnú posteľ. Urobili si tam taký kemping,“ povedal spolumajiteľ autokina Michal Bugan.

Kinám pod holým nebom sa v Správach venovali aj redaktori Erik Vrábel, Diana Murdziková a Marína Opálková:

Autokino sa v Prešove ujalo

Záujem o autokino na Orave z roka na rok rastie. Aj miesto v Prešove sa už tretí mesiac raz za týždeň vždy po zotmení mení na autokino. Novinka sa v meste ujala. Najviac až 250 áut tu zaparkovalo, keď sa premietala nová slovenská komédia okorenená akcentom východu.

Cez deň je to parkovisko, večer kino pod holým nebom. „Prešov je unikátny v tom, že máme najväčšie nafukovacie plátno na Slovensku, má 12 x 7 metrov. Nafúknutie a nastavenie toho celého trvá nejakých 30 minút,“ uviedol technik prešovského autokina Tomáš Vlkovič.

Zažiť atmosféru ako z filmov či zaujímavý premietaný titul. Aj to sú dôvody, prečo sa privezú diváci až pred filmové plátno. „V priemere nám chodí okolo tých 200 divákov a 100 áut. Menší záujem je o rodinné filmy. Tento mesiac nás čakajú československé a americké,“ priblížil Tomáš Vlkovič. Autokino v Prešove bude v prevádzke aj v septembri.

Návštevnosť najmä cez víkendy

V Nových Zámkoch funguje kino pod holým nebom počas letných mesiacov od stredy do nedele.

Väčšiu návštevnosť majú cez víkendy. Stane sa však, že ľudia prídu vo veľkom aj cez týždeň. Novú slovenskú komédiu si prišlo v stredu večer do amfiteátra pozrieť 140 ľudí.

„Rokmi sa točí stále viac filmov a atraktívnejších titulov, takže tí diváci si k nám cestu vždy nájdu. Každý ku svojmu žánru,“ povedal Libor Ondrejčík z referátu prevádzky kina Nové Zámky.

V Šali sú víkendové premietania zadarmo. Radnicu jedno premietanie vyjde na približne 200 eur. „Kultúra vždy niečo stojí a toto zas nie sú až také náklady, aby sme museli prijať reštrikcie. Amfiteáter v Šali je tak trochu kultová vec, patrí to k tomuto mestu,“ uviedol primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

„Premietame väčšinou ročné až dvojročné filmy, ale ak máme v ponuke nejaký zaujímavý film, ktorý je naozaj starší, ale oplatí sa, tak takéto napríklad muzikálové filmy, tie majú ľudia radi,“ priblížila vedúca kina Šaľa Miriam Bartovičová.

Podľa združenia prevádzkovateľov kín sa ľudia ešte stále spamätávajú z pandemického obdobia. Postupne sa však do kinosál, aj tých pod holým nebom, vracajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny