Na hlavný obsah

Reálne mzdy niektorým zamestnancom klesli, polepšilo si najmä jedno odvetvie. Ako sa hýbali platy?

Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Reálne mzdy niektorým zamestnancom klesli, polepšilo si najmä jedno odvetvie. Ako sa hýbali platy?
Muž pracujúci na stavbe. Foto: Unsplash

Priemerná nominálna mesačná mzda v júni medziročne vzrástla vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla len v maloobchode, a to o 11,2 percenta.

Reálne mzdy vzrástli oproti vlaňajšku v ôsmich odvetviach, najviac v maloobchode o 8,9 percenta. Pokles reálnych miezd pocítili zamestnanci v trhových službách a stavebníctve. V pondelok (12. 8.) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tempo reálneho rastu vyššie ako 5 percent dosiahli aj mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, ale aj v doprave so skladovaním.

Súčasne v dvoch mesačne sledovaných odvetviach nominálny rast už nestačil inflácii a reálna hodnota miezd sa medziročne znížila. A to vo vybraných trhových službách o 1,3 percenta a v stavebníctve o 0,7 percenta.

Odvetvia v ktorých rástli mzdy

V súhrne za prvý polrok 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd nad 10 percent evidovali doprava so skladovaním, maloobchod a takisto priemysel.

Reálne mzdy rástli v rozpätí od 1,8 percenta v informáciách a komunikácii do 7,7 percenta v maloobchode a rovnako aj v doprave vrátane skladovania. Ich rast nad 5 percent vykázali činnosti reštaurácií a pohostinstiev a aj predaj a oprava motorových vozidiel.

Nominálne mzdy sa v júni pohybovali od 759 eur v činnosti reštaurácií a pohostinstiev až po 2 419 eur v informáciách a komunikáciách. Pod úrovňou priemernej mzdy za prvý štvrťrok (1 447 eur) zostali aj mzdy v stavebníctve, maloobchode a ubytovaní a takisto v doprave a skladovaní.

Nad touto hranicou zarábali zamestnanci v priemysle (1 613 eur), predaji a oprave motorových vozidiel (1 534 eur), vo veľkoobchode (1 656 eur) a vo vybraných trhových službách (1 467 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika