Na hlavný obsah

Kursk má pre Rusko symbolický význam, jeho porážka môže naštrbiť imidž režimu, myslí si regionálny geograf

V rozhovore pre Slovenskú televíziu zhodnotil Daniel Gurňák situáciu v Kurskej oblasti.

Kursk má pre Rusko symbolický význam, jeho porážka môže naštrbiť imidž režimu, myslí si regionálny geograf
Ľudia kráčajú neďaleko bytového domu poškodeného ostreľovaním ukrajinskou stranou v ruskom Kursku. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda útočí v Rusku už siedmy deň. Snaží sa destabilizovať situáciu v Rusku. Agentúre AFP to povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Ukrajiny. Poníženie a zlyhanie ruskej obrany – tak komentujú analytici aktuálne dianie v Kurskej oblasti. V rozhovore to potvrdil aj regionálny geograf Daniel Gurňák.

Kremeľ postup ukrajinských jednotiek priznal. O operácii prvý raz oficiálne prehovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ukrajina prvýkrát oficiálne priznala prienik na ruské územie,“ uviedol regionálny geograf z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Daniel Gurňák a dodal, že rovnako aj Rusko muselo priznať, že má cudzie vojská na svojom území.

Podľa Gurňáka je situácia vážna, no nemusí to znamenať zásadný obrat vo vojne. „Kursk samotný má pre Rusko obrovský symbolický význam. Stalingrad a Kursk boli dve najdôležitejšie víťazstvá v druhej svetovej vojne, hoci mnohé tam prikrášlila propaganda,“ zhodnotil.

„Ak by sa Ukrajine podarilo uštedriť práve v tejto oblasti Rusku citeľnú ranu, keď nie porážku, tak by to výrazne naštrbilo imidž režimu,“ poznamenal Gurňák.

Regionálny geograf tvrdí, že Ukrajina môže donútiť ruskú vládu a Putina otvorene priznať, že ide o vojnu a nie o špeciálnu operáciu, ako to doteraz prezentovali v zahraničí.

„Možno aj ukrajinské vedenie počíta s tým, že to pomôže destabilizovať politickú situáciu v Rusku. Minimálne prehĺbiť nedôveru Putina voči jeho generálom. Aj keď to priamo nemusí oslabiť jeho režim a vyvolať občiansku vojnu či vyvolať nepokoje, tak minimálne to môže naštrbiť vzťahy v ruskom vedením,“ myslí si Gurňák.

Pozrite si celý rozhovor o situácii v Kurskej oblasti s regionálnym geografom Danielom Gurňákom, ktorý odznel v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet