Na hlavný obsah

Zomrel rakúsky podnikateľ, seriálová hviezda, prezidentský kandidát a miliardár Richard Lugner (†91)

Organizoval slávny viedenský ples v opere.

Zomrel rakúsky podnikateľ, seriálová hviezda, prezidentský kandidát a miliardár Richard Lugner (†91)
Rakúsky miliardár Richard Lugner zomrel vo veku 91 rokov. Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO

Vo veku 91 rokov v pondelok (12. 8.) zomrel známy rakúsky miliardár a podnikateľ Richard Lugner. Informovali o tom viaceré rakúske médiá.

Lugnerovo meno sa spájalo predovšetkým s každoročným viedenským plesom v opere, kam pozýval hviezdy šoubiznisu z celého sveta, pripomína agentúra APA.

V minulosti tam pozval mnoho celebrít ako Ivanu Trumpovú, Claudiu Cardinalovú, Pamelu Andersonovú, Kim Kardashianovú alebo Jane Fondovú, ktoré mu na jeden večer robili sprievod. Ples v opere je jednou z hlavných spoločenských udalostí v Rakúsku s viac ako 5000 hosťami.

Muž mnohých tvárí

Richard Lugner bol mužom mnohých tvárí, pripomínajú rakúske médiá, bol seriálovou hviezdou, podnikateľom v stavebníctve a prezidentským kandidátom.

Mnoho ľudí si ho však pamätalo predovšetkým ako každoročného návštevníka plesu v opere. Tam si od roku 1992 privádzal do svojej lóže žiarivé hviezdy aj vyhasnuté celebrity, píše agentúra APA.

No 91-ročný podnikateľ si vyskúšal tiež politickú dráhu. Lugner sa dvakrát uchádzal o úrad spolkového prezidenta Rakúska a minimálne raz s určitým úspechom. Politicky patril Lugner skôr napravo od stredu.

V posledných rokoch sa spájal predovšetkým s pravicovo populistickou Stranou slobodných (FPÖ). Tento rok sa zúčastnil na kontroverznom plese akademikov s tretím predsedom národnej rady a bývalým prezidentským kandidátom z FPÖ Norbertom Hoferom, pripomína APA.

V nákupnom centre v 15. viedenskom okrese, ktoré Lugnerovi patrilo, sa ale mohli prezentovať zástupcovia všetkých politických strán a takzvané „Lugner City“ slúžilo po mnoho rokov ako miesto posledných verejných vystúpení popredných kandidátov pred rakúskymi voľbami.

Prvým politickým pokusom Richarda Lugnera bola prezidentská kandidatúra v roku 1998, kde získal 9,9 percenta hlasov. Opätovne kandidoval v prezidentských voľbách v roku 2016 s výsledkom 2,3 percenta získaných hlasov.

Na Lugnera sa bude pravdepodobne spomínať predovšetkým ako na leva spoločenských salónov a úspešného podnikateľa v stavebníctve, píše agentúra APA. Richard Lugner bol šesťkrát ženatý, poslednú svadbu mal tento rok v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet