Na hlavný obsah

Po dovolenke by ste doma mali vodu poriadne odpustiť. Vodári vysvetlili, čo sa deje v potrubí

Mali by sme najprv zapnúť pračku či poliať kvety.

Po dovolenke by ste doma mali vodu poriadne odpustiť. Vodári  vysvetlili, čo sa deje v potrubí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Po návrate z dovolenky by sa najskôr mala zapnúť práčka či poliať kvety, aby sa z vnútorného domového rozvodu pitnej vody odpustila voda, ktorá tam dlhšie stagnovala. TASR o tom informovala Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), ktorá ju odporúča dostatočne odpustiť.

„Veľmi pravdepodobné, že vo vodovodnom potrubí, v ktorom zostala dlhšiu dobu stáť, došlo k premnoženiu mikroorganizmov. Vo vlhku a v teple majú na to ideálne podmienky. Po vypití takejto vody môžete mať dokonca aj zdravotné problémy,“ priblížil vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS Matúš Stračiak.

Odporúča preto jednoduchý test. Ľudia môžu jej teplotu skúsiť na prste ruky. Ak pocítia, že sa teplota zmenila a je studená, môžu sa napiť. Chladnejšia je chutnejšia a je aj známkou toho, že do bytu či domu pritiekla čerstvá z verejného vodovodu.

„A vtedy máte istotu v kvalite, za ktorú ručí BVS, pretože pitná studená voda sa pravidelne spoločnosťou kontroluje a pre nikoho nepredstavuje zdravotné riziko,“ skonštatoval Stračiak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko