Na hlavný obsah

Rozhovor Muska s Trumpom poznačili technické problémy. Miliardár hovorí o kyberútoku, dôkazy ale nepredložil

Interview sa začalo o takmer 45 minút neskôr.

Rozhovor Muska s Trumpom poznačili technické problémy. Miliardár hovorí o kyberútoku, dôkazy ale nepredložil
Rozhovor Elona Muska (vpravo) s Donaldom Trumpom poznačil výpadok.

Naživo prenášaný rozhovor republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa s miliardárom Elonom Muskom na sociálnej sieti X sprevádzali technické problémy. Žačal sa bezmála o 45 minút neskôr.

Muska uviedol, že išlo takzvaný DDoS útok, dôkazy však nepredložil. Trump po oneskorenom štarte opisoval svoj pohľad na atentát, pri ktorom ho minulý mesiac strelec zasiahol do ucha. Povedal tiež, že Rusko by nikdy nenapadlo Ukrajinu, keby bol prezidentom.

Rozhovoru Elona Muska s Donaldom Trumpom sme sa venovali aj v relácii Správy :24

Rozhovor na Trumpovom účte na X, ktorý sa mal začať o 20.00 h miestneho času (2.00 h SEČ), si najprv pustilo viac ako 120-tisíc používateľom Mnohým ďalším sa však potom zobrazila hlásenie „Podrobnosti nie sú k dispozícii“. Uviedla to agentúra AP.

„Zdá sa, že došlo k masívnemu DDoS útoku na X,“ uviedol Musk. Ide o typ kybernetického útoku, pri ktorom sa útočníci snažia narušiť určitú internetovú službu tým, že ju preťažia veľkým množstvom otázok alebo požiadaviek.

Rozhovor nakoniec začal s meškaním 42 minút a trval asi dve hodiny. V istý moment ho počúvalo na 1,3 milióna ľudí.

Atentát a kritika Harrisovej

Muskom avizovaný rozhovor „bez vopred daného scenára“ mal slúžiť na to, aby americký exprezident napriamo oslovil potenciálne milióny voličov. Bola to tiež príležitosť pre sociálnu sieť X získať nových užívateľov, pripomenula AP.

Trump v rozhovore do detailu okrem iného opísal to, ako vnímal atentát na svoju osobu zo 13. júla na predvolebnom mítingu v Butlere.

Podľa exprezidenta atentát umožnil „nedostatok koordinácie“ a chyba ochrannej služby pri zabezpečení budovy, odkiaľ útočník strieľal. Podľa agentúry Reuters Trump tiež uviedol, že sa do Butleru v októbri vráti. Voľby sa v USA uskutočnia 5. novembra.

Trump ďalej zopakoval kritiku na adresu svojej pravdepodobnej súperky v prezidentských voľbách Kamaly Harrisovej. Súčasnú demokratickú viceprezidentku označil za stúpenkyňu radikálnej ľavice aj vinníka situácie na južnej hranici USA, ktorá sa potýka s náporom migrantov, uviedla stanica CNN.

Téma vojny na Ukrajine

Na tému ruskej agresie na Ukrajine Trump povedal, že by sa nikdy neuskutočnila, ak by bol prezidentom.

„Nikto sa necíti horšie ako ja kvôli situácii na Ukrajine, pretože viem, že by sa to nikdy nestalo,“ citoval ho server Politico. Ukrajinského prezidenta Volorymyra Zelenského, s ktorým si minulý mesiac prvýkrát od začiatku rozsiahlej ruskej invázie telefonoval, označil za „veľmi ctihodného“.

Musk, ktorý sa ešte pred niekoľkými rokmi označoval za demokrata, podporil Trumpovu prezidentskú kandidatúru dva dni po neúspešnom atentáte.

Už skôr Musk obnovil Trumpov účet, ktorý zakázalo vedenie sociálnej siete vtedy nazývanej Twitter v súvislosti s násilnostami zo 6. januára 2021 a obavou z „rizika ďalšieho podnecovania k násiliu“ zo strany Trumpa. V novembri 2022 Musk spoločnosť kúpil.

Trump až do pondelkového (12. 8.) rozhovoru s Muskom na tejto sociálnej sieti žiadne príspevky nezverejňoval a trval na tom, že je spokojnejší na svojej vlastnej platforme Truth Social.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet