Na hlavný obsah

Pacientov s covidom pribúda: Infektológ upozorňuje na najkritickejšie miesta, kde sa nákaza šíri

Zo sporadických prípadov sa covid stal rutinou.

Pacientov s covidom pribúda: Infektológ upozorňuje na najkritickejšie miesta, kde sa nákaza šíri
Ilustračná snímka - Test na covid. Foto: TASR/dpa

Začiatkom leta sa lekári s vírusovým ochorením COVID-19 stretávali len zriedka. Teraz je situácia iná, počet pacientov s pribúda. Podľa infektológa sú zdrojom nákazy počas leta najmä letiská.

Začiatkom júla ešte neevidovali pacienta s covidom ani na ambulancii ani na oddelení. „Postupne od polovičky júla sa začali objavovať prví pacienti s tým, že to boli len sporadické prípady. Odvtedy sa začínajú stávať našou bežnou rutinou a každým týždňom máme viac pacientov na ambulancii,“ priblížil infektológ košickej univerzitnej nemocnice Martin Novotný.

Pripomenul, že počet pacientov už nie je tak vysoký ako pri predošlej letnej vlne. „Treba myslieť na to, že covid tu je a ohrození pacienti môžu s ním mať veľký problém,“ dodal.

Novotný predpokladá, že ľudia sa nakazia predovšetkým v preplnených priestoroch, ktoré nie sú dobre ventilované. Za problém nepovažuje samotnú dovolenku, ale transfer. „Najkritickejšie miesto počas dovolenky je letisko,“ dodal.

„Prejavy tohto covidu sú veľmi obdobné tomu predošlému. Stále je to kašeľ, slabosti, bolesti svalov, kĺbov, teploty, od rôznych štádií intenzity,“ ozrejmil Novotný. Dodal, že častejšie sa objavujú aj tráviace ťažkosti.

Rizikovým a starším osobám odporúča, aby pri prvotných príznakoch neotáľali s testovaním na covid. Pre tých z produktívnej populácie odporúča, aby v čase choroby nechodili za príbuznými, ktorí sú rizikoví. Ak predsa pôjdu, odporúča sa nasadiť si respirátor.

Pozrite si celý rozhovor s infektológom Martinom Novotným, ktorý priblížil v relácii Aktuálne :24 situáciu s covidom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko