Na hlavný obsah

UK, SAV a STU: Z verejného priestoru sa vytráca kultúra dialógu, môže to byť pre spoločnosť zničujúce

Vyzývajú aj na úctu k menšinovým názorom a právam.

UK, SAV a STU: Z verejného priestoru sa vytráca kultúra dialógu, môže to byť pre spoločnosť zničujúce
V Bratislave sa konal občiansky Protest na obranu kultúry. Foto: FŠ

Z verejného priestoru sa postupne vytráca kultúra dialógu a úcta a rešpekt k názorovým oponentom.

Znepokojenie a obavy z aktuálnej spoločenskej situácie vyjadrili rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity Oliver Moravčík, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík a predseda Učenej spoločnosti Slovenska Jozef Noga. Informovala Barbora Tancerová z oddelenia vonkajších vzťahov UK.

„Tieto hodnoty, podľa nášho názoru, v poslednom období prudko degradujú a sú nahradzované dehumanizáciou, nerešpektovaním základných postulátov odbornej polemiky, budovaním obrazu dvoch nezmieriteľných táborov, príslušnosťou ku ktorým je meraná odbornosť či neodbornosť, pravda a lož, slušnosť a vulgarita,“ uviedli vo vyhlásení.

Ďalšie pokračovanie tejto trajektórie bude podľa nich pre slovenskú spoločnosť zničujúce.

Vyzývajú preto všetkých, ktorí majú právo rozhodovať, verejné inštitúcie, médiá aj osobnosti verejného života, aby uvážili dosah a vplyv svojich vyjadrení a činov. A aby zvažovali obsah verejného diskurzu, no i jeho formu. Jedine vecný dialóg podložený faktami podľa nich stimuluje odbornú polemiku.

Ako doplnili, iba rešpektovanie názorov iných môže viesť k spoločnosti, ktorá znesie atribúty slušnosti, bezpečnosti a kultúrnosti. Apelujú na dodržiavanie princípov profesionality a odbornej starostlivosti pri spravovaní vecí verejných. Ale aj na úctu k menšinovým názorom a právam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko