Na hlavný obsah

Ukrajina už ovládla plynovú stanicu v Rusku a ďalším cieľom môže byť jadrová elektráreň

Tvrdenia Kyjeva aj Moskvy o dianí v Kurskej oblasti sú však klamlivé, tvrdia západní analytici.

Ukrajina už ovládla plynovú stanicu v Rusku a ďalším cieľom môže byť jadrová elektráreň
Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 9. augusta 2024, kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Západní analytici spochybňujú tvrdenia Ukrajiny aj Ruska o operácii v Kurskej oblasti. Kyjev podľa nich neovláda tisíc štvorcových kilometrov územia, ako tvrdí. Jeho jednotky však údajne prenikli hlbšie, než priznáva Moskva.

Niektorí uvažujú, že strategickým cieľom môže byť obsadenie tamojšej jadrovej elektrárne. Ukrajina už získala pod kontrolu plynovú stanicu na ruskej strane hranice, surovina by však na Slovensko mala ďalej tiecť.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vyhlásil, že v ruskom pohraničí už za uplynulý týždeň obsadili tisíc štvorcových kilometrov územia, čo je približne toľko, koľko Rusko získalo od začiatku roka na Donbase.

Analytici z amerického Inštitútu pre výskum vojny si nemyslia, že Kyjev kontroluje súvislý kus zeme s takouto rozlohou. Zároveň však s odkazom na zverejnené fotografie a videá tvrdia, že útočiace oddiely prenikli až 30 kilometrov za hranicu, čo je dvakrát viac než tvrdia predstavitelia Kurskej oblasti.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa znepriatelenému susedovi vrátila vojna, ktorú sám rozpútal. Dodal, že cieľom operácie je priblížiť sa k mieru tým, že k nemu Moskvu dotlačia.

Zlepšenie pozície

Kyjev si obsadením ruského územia môže podľa viacerých expertov zlepšiť pozíciu v prípadných vyjednávaniach, predovšetkým, ak by obsadil strategické miesta a objekty.

„Kursk je dôležité provinčné mesto, zhruba veľkosťou porovnateľné s Bratislavou, je centrom ťažby železnej rudy. Relatívne blízko sa dostali ku Kurskej jadrovej elektrárni,“ približuje regionálny geograf z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Daniel Gurňák

Ukrajinské jednotky sú stále desiatky kilometrov od elektrárne, ruská armáda tam už však podľa dostupných snímok začala kopať zákopy. Ak by sa zariadenie dostalo do rúk Kyjeva, podľa niektorých komentátorov by ho mohol chcieť vymeniť za Moskvou okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň.

Video jedného z vojakov ukazuje, že Ukrajina už na rozdiel od kurskej elektrárne okupuje prihraničné mesto Sudža. Je pri ňom kľúčová plynová stanica, cez ktorú tečie surovina z Ruska smerom na západ až na Slovensko a ďalej. Nemenované zdroje portálu Bloomberg povedali, že obe strany chcú aj napriek situácii na bojisku v dodávkach pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet