Na hlavný obsah

Dopravné komplikácie pod Strečnom budú pokračovať: Krízový štáb rozhodol dokedy

Obmedzenia sú miernejšie, ako vopred plánovali.

Dopravné komplikácie pod Strečnom budú pokračovať: Krízový štáb rozhodol dokedy
Dopravná situácia na ceste pod Strečnom. Foto: STVR

Práce a dopravné komplikácie na frekventovanej ceste popod hrad Strečno budú pokračovať do konca septembra. Obmedzenia sú miernejšie, ako vopred plánovali. Vyplynulo to zo zasadnutia krízového štábu v Žiline. Kolóny sa však tvoria v Strečne aj na obchádzkových trasách.

Na ceste, po ktorej prejde približne 40-tisíc áut denne, jazdia motoristi od minulého týždňa v jednom pruhu. Premávku riadi semafor. Cez víkend premávku uzatvorili úplne.

„My sme v tento moment spokojní, lebo práce prebiehajú tak, ako sa naplánovali. Všetko prebieha podľa harmonogramu aj počasie nám praje,“ priblížila prednostka Okresného úradu v Žiline Emília Pavlusíková.

Dopravným komplikáciám na ceste pod Strečnom sa v Správach venoval redaktor Erik Vrábel:

Oproti prvotným plánom cestu sprejazdnili v oboch smeroch od piatej popoludní do siedmej rána. Dopravné obmedzenia však budú pokračovať. Premávku počas pracovných dní riadi semafor v jednom pruhu. Nasledujúce dva víkendy dopravu zatvoria úplne.

„Budú sa uvoľňovať kamene alebo skaly, ktoré sú nestabilné. To je jeden z dôvodov, prečo sú uzávery celovíkendové, lebo ide o nebezpečné a náročné práce,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.

Zmeny v obmedzeniach

Zmena v obmedzeniach nastane posledný augustový a prvý septembrový týždeň. Od 26. augusta do 6. septembra prejdú vodiči v oboch smeroch. Semafor riadiť dopravu nebude. A to najmú z dôvodu osláv SNP a začiatku školského roka.

Nad frekventovanou cestou sanujú bralo, kde je veľmi veľké riziko zosuvu skál. Kilometer opráv bude stáť zhruba tri a pol milióna eur. Cestári sledujú priebeh prác cez nainštalované kamery.

„V tejto chvíli sa vyčistili existujúce záchranné siete, ktoré sa inštalovali už skôr. Opravili sa siete a odviezol sa materiál, vyklčovali sa dreviny, kamenné sutiny a podobne,“ uviedla Jana Lukáčová.

Obchádzkové trasy

V čase obmedzení dopravné značenie navádza motoristov na obchádzkové trasy cez Rajeckú dolinu alebo Terchovú.

„Vnímame situáciu, ktorá je na obchádzkových trasách cez Terchovú, Rajec, kde je to úplná katastrofa. Zapchatá Párnica, zapchatá Terchová, zapchatý Rajec. Vnímame to, ale nemáme inú možnosť, ako dorobiť prácu za týchto dopravných obmedzení,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma.

Cesta popod Strečno je kľúčová spojnica medzi východom a západom krajiny. Polícia a cestári odporúčajú sa tomuto úseku úplne vyhnúť a využiť južnú spojnicu cez Banskú Bystricu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny