Na hlavný obsah

Jedy na hlodavce zabíjajú aj ohrozené druhy dravcov: Orla kráľovského po otrávení znova vypustili do prírody

Na Slovensku hniezdi iba 100 orlov kráľovských.

Jedy na hlodavce zabíjajú aj ohrozené druhy dravcov: Orla kráľovského po otrávení znova vypustili do prírody
Záchranári vypustili do voľnej prírody orla kráľovského. Foto: STVR

Záchranári v utorok (13. 8.) vypustili do voľnej prírody orla kráľovského. Vyliahol sa tento rok neďaleko Galanty a už druhý raz bojoval o život kvôli otrave. Prípadov, kedy jedy na hlodavce nezabíjajú len hlodavce, ale aj predátorov, ktorí sa nimi živia pribúda.

Mláďa sa rozhodli vypustiť blízko hniezda divo žijúcich orlov v území s vyšším stupňom ochrany, kde by sa nemalo znova otráviť. Na chrbte má ľahkú vysielačku, aby ho ochranári mohli sledovať.

„Je aj okrúžkovaný, to je sekundárne značenie. Ide o samčeka, tohtoročné mláďa, ktoré bolo nájdené pri Galante nelietajúci, priotrávený vták. Čiapočka slúži na to, že keď sa mu inštalovala na chrbát vysielačka, aby sme ho cez satelity sledovali, prípadne, ak by mal problém, aby sme mu vedeli ešte pomôcť,“ ozrejmil ornitológ z Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Na Slovensku hniezdi iba 100 orlov kráľovských, polovica na východnom Slovensku, polovica na západnom. Je to stepný druh, jeho spoločenská hodnota je 40 000 eur

Prípadov otráv rôznych druhov chránených dravcov je čoraz viac. Mnohé uhynú. „Dostaneme sa len k malému torzu tých prípadov. To sú dravce, ktoré sú označené vysielačkami, alebo so šťastím sa nájdu, ale drvivú väčšinu z toho nenájdeme,“ vysvetlil regionálny informatik Štátnej ochrany prírody CHKO Záhorie Rudolf Jureček.

Otráveným dravým vtákom sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Ochranári chcú hľadať riešenie

Problémom podľa ochranárov je, že poľnohospodári by mali dávať otrávené návnady iba do nôr hlodavcov a tie následne zahrabať, no nie vždy to tak robia. Rozbory uhynutých vtákov ukázali, že 50 až 70 percent z nich bolo chronicky otrávených jedmi na hlodavce.

„Myšiarky ušaté v našej záchrannej stanici, u nich sa tá otrava prejavila tak, že mali problémy s rozmnožovaním. Toto môže znamenať veľký problém pre budúce populácie chránených dravcov, ako napríklad orol kráľovský,“ uviedla Adriana Hološková zo Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy Brezová pod Bradlom.

Ochranári chcú hľadať riešenie spolu s farmármi. „Treba nájsť spôsob ako zabrániť tomuto tráveniu. Ide o to, aby sa používali selektívne jedy, aby sa to používalo tak, že by sa spolu s hrabošmi nevytrávili aj predátori,“ dodal ornitológ z Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Ak človek nájde priotráveného, alebo inak zraneného živočícha, v prvom rade má osloviť Štátnu ochranu prírody. Tie majú k dispozícii zoológov, rehabilitačné stanice aj veterinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko