Na hlavný obsah

Rusko podľa Financial Times plánovalo, ako v prípade konfliktu s NATO zasiahnuť Európu

Zásah plánovalo s raketami schopnými niesť jadrové zbrane.

Rusko podľa Financial Times plánovalo, ako v prípade konfliktu s NATO zasiahnuť Európu
Ruská raketa Iskander počas cvičenia na použitie taktických jadrových zbraní. Foto: TASR/AP

Rusko plánovalo, ako v prípade potenciálneho konfliktu so Severoatlantickou alianciou (NATO) zasiahnuť miesta v Európe raketami schopnými niesť jadrové zbrane. Napísal to v utorok (13. 8.) denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na tajné ruské spisy poskytnuté západnými zdrojmi.

Uviedol, že dokumenty z rokov 2008 až 2014 obsahujú zoznam cieľov pre rakety, ktoré môžu niesť konvenčné alebo taktické jadrové zbrane. V spisoch ruskí dôstojníci zdôrazňujú výhody úderu jadrovými zbraňami na začiatku konfliktu.

Mapy zobrazujú ciele NATO v Európe

Mapy, ktoré vytvorili skôr na prezentačné účely než na operačné použitie, zobrazujú vzorku 32 cieľov NATO v Európe pre ruskú námornú flotilu, uviedol denník.

Potenciálne ciele pre ruskú Baltskú flotilu ležia napríklad väčšinou v Nórsku a Nemecku, uviedol denník. V prezentácii pre dôstojníkov, ktorú vypracovali pred súčasnou rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu, sa opisujú aj ciele ako západné pobrežie Francúzska a mesto Barrow-in-Furness vo Veľkej Británii, uvádza denník.

Taktické jadrové zbrane, ktoré možno odpáliť z pozemných zariadení, plavidiel alebo lietadiel, majú kratší dosah. Sú tiež menej ničivé ako strategické jadrové zbrane určené na prípadné použitie proti Spojeným štátom, uviedol denník.

Upozorňuje však, že taktické jadrové zbrane môžu uvoľniť podstatne viac energie ako bomby, ktoré USA v roku 1945 zhodili na japonské mestá Nagasaki a Hirošima.

Demonštračný úder

V prezentácii sa spomína aj možnosť tzv. demonštračného úderu. Ide o odpálenie jadrovej zbrane v odľahlej oblasti „v čase bezprostrednej hrozby agresie“, t. j. pred skutočným konfliktom. Cieľom má byť zastrašenie západných krajín, píše FT. Rusko nikdy nepriznalo, že jeho vojenská doktrína zahŕňa takéto údery.

Z uniknutých dokumentov ďalej vyplýva, že Moskva si ponechala možnosť nosiť taktické jadrové zbrane na hladinových plavidlách. A to aj napriek dohode medzi Sovietskym zväzom a USA z roku 1991 o ich odstránení, skonštatoval Financial Times.

Podľa FT nedávne ruské vojenské cvičenia na nácvik použitia taktických jadrových zbraní ukazujú, že uniknuté súbory sú v súlade so súčasnou ruskou vojenskou doktrínou.

Moskva použitie zbraní už nacvičovala

Financial Times už vo februári napísal, že Moskva nacvičovala použitie taktických jadrových zbraní v počiatočnej fáze konfliktu s veľkou svetovou mocnosťou. Prahová hodnota pre použitie taktických jadrových zbraní v Rusku je oveľa nižšia, než ruskí predstavitelia uviedli, uviedol vtedy denník.

Najnovšie odhalenia podľa neho ukazujú, ako si Rusko predstavovalo konflikt so Západom a plánovalo sériu drvivých úderov v západnej Európe.

Analytici, ktorí dokumenty preskúmali, podľa FT uviedli, že sú v súlade s hodnotením NATO o hrozbe úderov rakiet dlhého doletu zo strany ruského námorníctva. Rovnako tak aj o rýchlosti, s akou Moskva pravdepodobne pristúpi k použitiu jadrových zbraní.

Prioritou Ruska v prípade konfliktu s NATO by podľa dokumentov bolo „oslabiť vojenský a ekonomický potenciál nepriateľa“. Čo by podľa analytikov znamenalo, že Rusko by útočilo na civilné objekty a kritickú infraštruktúru, ako to robí na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet