Na hlavný obsah

Ukrajina v Kurskej oblasti kontroluje už desiatky ruských obcí, oznámil Volodymyr Zelenskyj

Rusko vedie v oblasti intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov.

Ukrajina v Kurskej oblasti kontroluje už desiatky ruských obcí, oznámil Volodymyr Zelenskyj
Kolóna nákladných áut ruskej armády poškodená ostreľovaním ukrajinskými ozbrojenými silami. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily údajne kontrolujú 74 obcí v ruskej Kurskej oblasti. Ukrajinské vojská za uplynulých 24 hodín postúpili jeden až tri kilometre do hĺbky ruského územia a zabrali ďalších 40 štvorcových kilometrov. V utorok (13. 8.) to oznámili ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl Olexandr Syrskyj. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Ukrajinský prezident uviedol, že „napriek ťažkým a intenzívnym bojom postup našich síl v Kurskej oblasti pokračuje“.

V pondelok Syrskyj informoval, že Ukrajina kontroluje asi 1 000 štvorcových kilometrov ruského územia. Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných obcí.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj v utorok uviedol, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré získala počas cezhraničného vpádu do ruskej Kurskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet