Na hlavný obsah

Spory o rekonštrukciu SNG pretrvávajú: Ministerka kultúry hovorí o konflikte záujmov, galéria pochybenia odmieta

Architekt Martin Kusý je otcom odvolanej riaditeľky SNG.

Spory o rekonštrukciu SNG pretrvávajú: Ministerka kultúry hovorí o konflikte záujmov, galéria pochybenia odmieta
Budova Slovenskej národnej galérie. Foto: STVR

Slovenská národná galéria odmieta, že by počas rekonštrukcie priestorov došlo k manažérskym pochybeniam. Bol to jeden z dôvodov, prečo ministerka Martina Šimkovičová odvolala riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Podľa ministerky bola v konflikte záujmov, keď priestory opravovala firma jej príbuzného.

Svetovo uznávaní architekti z Ateliéru BKPŠ Martin Kusý a Pavol Paňák stoja za významnými stavbami ako SND, NBS, aj za rekonštrukciou SNG. Na jej obnovu vyhrali medzinárodný tender. Rezort kultúry to považuje za konflikt záujmov. Architekt Martin Kusý je otcom odvolanej generálnej riaditeľky Alexandry Kusej.

„Pokiaľ budovu Slovenskej národnej galérie projektuje firma, ktorej jedným zo štatutárov a majiteľov je rodinný príslušník pani Alexandry Kusej, tak to zaváňa minimálne klientelizmom,“ vyhlásil generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala.

Verejná súťaž návrhov na modernizáciu a rekonštrukciu SNG bola v roku 2005. Generálnou riaditeľkou aj členkou medzinárodnej výberovej komisie bola v tom čase Katarína Bajcurová.

„Základnú zmluvu s víťazom, čiže s ateliérom Architekti BKPŠ, som podpisovala ako štatutár. Vidíte realizovanú galériu. Oni najlepšie splnili všetky kritériá, ktoré vtedy táto súťaž a porota nastavila,“ uviedla kurátorka a bývalý generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová.

Sporom o rekonštrukciu SNG sa v Správach venovali Karolína Janičíková a Andrea Šuvadová:

Kusá sa stala riaditeľkou až neskôr

Alexandra Kusá sa stala riaditeľkou až o päť rokov neskôr. „Súčasné vedenie rezortu zastáva názor, že vzhľadom na rodinné prepojenia nemala byť Alexandra Kusá na tento post ani vymenovaná,“ zaznelo v stanovisku ministerstva kultúry SR.

„Fakt, že v období, keď nebola riaditeľkou, tak jej príbuzný bol úspešný v tejto súťaži ju nijako nemohlo diskvalifikovať v tom, aby sa uchádzala o post generálnej riaditeľky. Nebolo to ani svojvoľné rozhodnutie mňa ako ministra. Bol to výsledok výberového konania. Že to bolo správne rozhodnutie podľa mojej mienky potvrdilo jej pôsobenie na čele tejto inštitúcie,“ vyjadril sa bývalý minister kultúry SR Marek Maďarič.

„Počas jej pôsobenia sa pôvodná zmluva o dielo významným spôsobom modifikovala. Od roku 2010 bolo k zmluve z roku 2005 o rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie uzatvorených niekoľko dodatkov so spoločnosťou BKPŠ, pričom celková suma jedenástich dodatkov sa vyšplhala na takmer 2 milióny eur,“ vyhlásila ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Suma dodatkov bola 1,6 milióna eur bez DPH. Rekonštrukcia stavby sa vyvíja. Vžfy generálny projektant dodáva konkrétne projektové dokumentácie. Tieto dodatky ošetrovali okrem toho formálne vecí ako je prechod zo slovenskej koruny na euro alebo zmenu názvu ateliéru. Všetky tieto dodatky preveril Úrad pre verejné obstarávanie,“ vysvetlila Bajcurová.

Rekonštrukcia bola pôvodne plánovaná na tri roky. Ekonomická kríza, odhalenie konštrukčných problémov aj zdržanie dodávok počas pandémie obnovu predĺžili na 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko