Na hlavný obsah

Nemecko údajne zistilo, kto stál za poškodením plynovodu Nordstream. Vydalo zatykač na ukrajinského inštruktora potápania

K hlavným podozrivým patria ďalšie dve osoby.

Nemecko údajne zistilo, kto stál za poškodením plynovodu Nordstream. Vydalo zatykač na ukrajinského inštruktora potápania
Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2. Foto: Profimedia

Nemecko údajne zistilo, kto stál za poškodením plynovodu Nord Stream. So zisteniami prišli viaceré tamojšie médiá.

Generálny prokurátor Jens Rommel vydal podľa nich prvý zatykač na údajného páchateľa – ukrajinského potápača. Je obvinený z účasti na útoku na plynovody Nord Stream I a II., ktoré sú dva roky nefunkčné.

Časopis Spiegel tvrdí, že obvinený podozrivý patrí k ukrajinskej vojenskej jednotke a medzičasom opustil Poľsko, kde sa zdržiaval.

Nemecké média verejnoprávna ARD, Süddeutschezeituing a Die Zeit informovali, že na ukrajinského občana Volodymyra Z. vydali v Nemecku úrady európsky zatykač.

Podľa domácich vyšetrovateľov mal byť jedným z potápačov, ktorí pred dvoma rokmi v septembri umiestnili výbušniny na plynovod v Severnom mori. Jeho význam pripomína Radovan Potočár z portálu Energie.sk.

„Plynovod Nord Stream I a Nord Stream II spájali Rusko priamo s Nemeckom. Boli vybudované najmä na zásobovanie Nemecka, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou s obrovskou spotrebou plynu. Od jari 2022 ale dovozy ruského plynu do Európy prudko klesli. Od útokov na plynovod Nord Stream I ako aj II, ktorý nikdy nespustili, sa už tieto trasy nevyužívajú,“ povedal.

Je to beh na dlhé trate

Výbuchy koncom septembra poškodili tri zo štyroch potrubí. Televízia ZDF pripomenula, že nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz opakovane hovoril o tom, že zodpovedných postavia v Nemecku pred súd.

Zatiaľ čo Berlín vo vyšetrovaní pokračuje, Dánsko a Švédsko ho začiatkom roka ukončili. Analytik Lukáš Visingr varuje, že je to beh na dlhé trate.

„Celá táto kauza je nesmierne komplikovaná. Zjavne sa do toho zapájajú spravodajské služby. Niekoľko rôznych aktérov by mohlo mať motiváciu vykonať takýto útok, takže by som naozaj odporúčal počkať si aj keď to čakanie bude trvať napríklad dlhé roky než sa dozvieme, ako to celé naozaj bolo, kto to urobil a kto za tým stál,“ uviedol Visingr.

Nemeckí investigatívni novinári tvrdia, že vyšetrovanie doposiaľ nepotvrdilo prepojenie sabotáže na ukrajinskú vládu. Hovoria o záujmoch Kyjeva aj Moskvy na poškodení plynovodu. Obe strany sa zo sabotáže dlhodobo obviňujú a žiadna sa k nej nehlási.

Časopis Spiegel najnovšie zvažoval aj úlohu Varšavy v celom prípade. Spolková polícia aj Spolkový kriminálny úrad podľa portálu Tagesschau už mesiace zbierajú dôkazový materiál o trojici potápačov s ukrajinským občianstvom. Úrad spolkového generálneho prokurátora sa k zisteniam médií zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál