Na hlavný obsah

Český šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice rezignoval na svoju funkciu

V statuse vulgárne označil ministerku kultúry.

Český šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice rezignoval na svoju funkciu
Český dirigent Robert Jindra. Foto: TASR/František Iván

Generálna riaditeľka Štátnej filharmónie Košice Lucia Potokárová v stredu (14. 8.) popoludní prijala rezignáciu českého šéfdirigenta Roberta Jindru. Filharmónia o tom informovala na svojom webe.

Odstúpenie malo byť reakciou na jeho nedávne medializované vyjadrenia na adresu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS). Informoval o tom košický Korzár. Podľa filharmónie Jindra „pri prezentovaní svojho názoru volil pod vplyvom emócií nevhodný slovník“.

Český dirigent na svojej sociálnej sieti zverejnil viacero kritických statusov voči krokom ministerky Šimkovičovej. Vyzýval v nich ministerku na odstúpenie, prezdieľal informácie o protestných akciách z tohto týždňa.

V jednom zo svojich statusov označil Šimkovičovú aj vulgárnych slovom. Na to reagoval aj rezort kultúry s tým, že „z úst“ zamestnanca štátnej kultúrnej inštitúcie to považuje za šokujúce a za neakceptovateľné.

Výroky tohto typu na adresu svojho zriaďovateľa, sú hrubým porušením etiky, ale aj akýchkoľvek morálnych princípov. Politické, aktivistické či dokonca vulgárne výroky voči ministerke kultúry, ministerstvu alebo jeho zamestnancom považujeme za, v slušnej spoločnosti, neprijateľné a primitívne,“ uviedol rezortu kultúry na svojom webe.

Vyjadrenie dirigenta Jindru

Robert Jindra o svojej rezignácii informoval aj na svojom facebooku. Vysvetlil, že statusy z jeho sociálnych sietí nie je jeho oficiálnym stanoviskom ani stanoviskom inštitúcií, v ktorých umelecky pôsobí.

„Zrejme z dôvodov hľadania argumentov pre deštruktívne a nezmyselné kroky ministerstva kultúry boli tieto príspevky účelovo manipulované,“ uviedol Jindra.

Vysvetlil, že jeho kritický príspevok na sociálnej sieti bol reakciou na Šimkovičovej vyjadrenia v televíznej relácii. „Z úst pani Šimkovičovej zaznelo v podstate rozdeľovanie ľudí na potrebných a menej potrebných pre spoločnosť,“ napísal. Ministerka v relácii hovorila o tom, že heterosexuáli sú podľa nej pre spoločnosť dôležití, lebo tvoria budúcnosť plodením detí.

„A nemyslím tým len menšiny, mohlo sa to dotknúť aj tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu mať deti. Bol som taký šokovaný, že som v silnej emócii zareagoval na svojom profile. Vulgárne slovo v tomto príspevku však bolo vybodkované, takže nezaznelo,“ priblížil.

Spomenutý status na požiadavku riaditeľky Potokárovej z profilu stiahol. „Tým som ho vzal späť. Možno sa môj príspevok pani Šimkovičovej dotkol, ale ona svojimi vyjadreniami urazila mnohých,“ skonštatoval.

Filharmónia rešpektuje slobodu slova, ale aj slušnosť

Filharmónia dodala, že vždy rešpektuje slobodu slova každého zamestnanca či spolupracujúceho umelca. „Za nemenej dôležitú však považuje aj slušnú, nevulgárnu a kultivovanú formu, ktorou je nesúhlas či kritika verejne podávaná,“ uviedla.

Robert Jindra pôsobil na poste šéfdirigenta Štátnej filharmónie Košice od roku 2021. „Odviedol na tejto pozícii množstvo cennej práce a oddirigoval nezabudnuteľné koncerty,“ uviedla filharmónia. Vedenie inštitúcie mu poďakovalo za umelecký prínos a výsledky kontinuálnej práce s orchestrom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko