Na hlavný obsah

Ukradnuté barokové šperky nevyčísliteľnej hodnoty sa po takmer piatich rokoch vracajú do múzea v Nemecku

Po krádeži investovalo Sasko takmer 10 miliónov eur do bezpečnostných opatrení.

Ukradnuté barokové šperky nevyčísliteľnej hodnoty sa po takmer piatich rokoch vracajú do múzea v Nemecku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Bola to jedna z najväčších muzeálnych lúpeží v dejinách Nemecka. Pred takmer piatimi rokmi ukradli páchatelia z klenotnice Zelenej klenby v Drážďanoch 21 barokových šperkov, v ktorých bolo osadených 4 300 diamantov nevyčísliteľnej hodnoty.

Polícia vypátrala a zatkla piatich členov obávaného Remmo klanu, ktorí sa priznali a dohodli s nemeckou justíciou na miernejších trestoch za vrátenie časti ukradnutého pokladu.

Bezpečnostná kamera zachytila páchateľov, ako sekerou vylamujú vitríny klenotnice Zelenej klenby a o niekoľko minút miznú so vzácnymi šperkami. Boli medzi nimi významné umelecké diela Diamantovej ruže či briliantovej súpravy vrátane náprsnej hviezdy poľského Rádu bieleho orla, veľkej stuhy, náhrdelníka z perál, či meč s vyše 770 diamantmi.

Po dohode s nemeckou justíciou si časť lupu prišli prevziať vyšetrovatelia do advokátskej kancelárie arabského Remmo klanu v Berlíne.

„Je to pre nás nádherný deň. Keď sme tu pred takmer piatimi rokmi stáli, všetci sme boli v šoku. Pamätám si, ako sa mnohí ľudia v tejto situácii dožadovali vyvodenia okamžitých dôsledkov a chceli nájsť vinníkov. Pre mňa však bolo dôležité, aby sme sa dostali k podstate veci, aby sme pochopili, čo sa stalo a aby sme potom vyvodili správne závery a to sme aj urobili,“ prihovoril sa krajinský premiér Saska Michael Kretschmer.

Krádeži barokových šperkov v Nemecku sa v Správach venoval redaktor Tibor Macák:

Investícia do bezpečnostných opatrení

Po krádeži investovalo Sasko takmer 10 miliónov eur do bezpečnostných opatrení v múzeu Zelenej klenby. Ako prví mohli vidieť vrátené exponáty deti škôlok v Drážďanoch. Pre obrovský záujem verejnosti predlžuje múzeum návštevné hodiny do ôsmej večer a vylosuje aj 1 000 voľných vstupeniek.

„Isté poškodenie šperkov vidia azda len absolútni odborníci a voľným okom nie je ani viditeľné. Toto poškodenie spôsobili páchatelia buď v okamihu, keď kradli šperky z vitríny múzea, teda ich mechanicky poškodili, alebo ich po čine nesprávne uskladnili. V súčasnosti však predpokladáme, že všetky kusy sa dajú reštaurovať,“ uviedla riaditeľka Štátnych umeleckých zbierok Marion Ackermannová.

Z ukradnutých šperkov však chýba vzácny vojenský náplecník s 50 karátovým Saským bielym diamantom. Podľa expertov bol najväčším v Nemecku a patrí k najvýznamnejším diamantom na svete. A keďže prípad stále vyšetruje polícia, štátna prokuratúra zatiaľ nepovolila ani reštaurovanie vrátených šperkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet