Na hlavný obsah

Ukrajina vytvorí humanitárne koridory pre evakuáciu obyvateľov Kurskej oblasti

Zelenskyj prisľúbil dodržiavanie medzinárodných dohovorov a humanitárneho práva.

Ukrajina vytvorí humanitárne koridory pre evakuáciu obyvateľov Kurskej oblasti
Žena kráča neďaleko bytového domu poškodeného ostreľovaním ukrajinskou stranou v ruskom Kursku. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda plánuje v ruskej Kurskej oblasti otvoriť humanitárne koridory pre evakuáciu civilistov, a to ako do Ruska, tak na Ukrajinu. Oznámila to v stredu (14. 8.) podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že s ďalšími ukrajinskými činiteľmi rokoval o humanitárnej pomoci a možnom vytvorení vojenských správnych úradov v obsadených častiach ruského regiónu.

„Porada o situácii v Kurskej oblasti. Prerokovali sme kľúčové otázky. Bezpečnosť, humanitárnu pomoc, v prípade nevyhnutnosti vytvorenia (kancelárií) vojenských veliteľstiev,“ napísal na platforme Telegram Zelenskyj. Zároveň ubezpečoval, že ukrajinská armáda prísne dodržiava medzinárodné dohovory a humanitárne právo.

Rokovania sa podľa serveru RBK-Ukrajina zúčastnil okrem iného premiér Denys Šmyhal, minister vnútra Ihor Klymenko, ombudsman Dmytro Lubinec alebo vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu Ruskom okupovaných ukrajinských území Vereščuková.

Tá na platforme Telegram napísala, že ukrajinská armáda vytvára v Kurskej oblasti, ktorá susedí s ukrajinskou Sumskou oblasťou, bezpečnostnú zónu, aby tak ochránila pred ruskými útokmi ukrajinské prihraničné regióny.

Kyjev už skôr uviedol, že Sumská oblasť len od júna zaznamenala takmer 2 100 ostreľovaní a vzdušných úderov z ruskej strany. Ukrajinci podľa Zelenského obsadili najmä okresy, z ktorých Rusi na región útočili.

„Osud obyvateľov je neznámy“

„V stanovej zóne sú ruskí civilisti. Sú pod ochranou medzinárodného humanitárneho práva, ktoré Ukrajina plne dodržiava,“ napísala podpredsedníčka ukrajinskej vlády.

Ukrajinská armáda podľa nej plánuje humanitárnu pomoc civilistom, otvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by mohli odísť na Moskvou kontrolované ruské územie alebo na Ukrajinu. Prisľúbila, že do vymedzenej zóny budú mať prístup medzinárodné humanitárne organizácie.

Úradujúci gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok (12. 8.) na porade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pripustil, že osud asi dvetisíc obyvateľov obsadených obcí je neznámy. Desaťtisíce ďalších obyvateľov regiónu Rusi evakuovali.

Ukrajinské jednotky pred vyše týždňom prekvapivo vpadli do Kurskej oblasti a ruským silám sa ich doteraz nepodarilo vytlačiť. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia v utorok uviedol, že Ukrajina nemá záujem o okupáciu ruského územia, ale zmyslom operácie je ochrana Ukrajincov.

„Treba zdôrazniť, že operácia… pomáha frontovej línii, pretože nedovoľuje Rusku preveliť ďalšie jednotky do Doneckej oblasti, komplikuje jeho vojenskú logistiku,“ doplnil hovorca diplomacie Heorhij Tychyj.

Ukrajina sa už vyše 900 dní bráni rozsiahlej ruskej agresii. Ukrajinci ruský vpád na svoje územie čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú.

Na východe Ukrajiny v poslednom čase ruské invázne vojská pomaly, ale vytrvalo postupujú. Agentúra Reuters v utorok poznamenala, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by ruský tlak na východe Ukrajiny poľavil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet