Na hlavný obsah

Zlá správa pre milovníkov kávy: Obľúbený nápoj zdražie. Môže za to extrémne sucho, ale aj nové zákony

Celosvetovo sa predá ročne káva za 100 miliárd dolárov.

Zlá správa pre milovníkov kávy: Obľúbený nápoj zdražie. Môže za to extrémne sucho, ale aj nové zákony
Za obľúbený nápoj si priplatíme. Ceny kávy porastú. Foto: STVR

Zlá správa pre milovníkov kávy. Za obľúbený nápoj si priplatíme. Na svetových trhoch sú ceny Robusty najvyššie za posledných päťdesiat rokov. Drahšia Arabika sa dostala na dvojročné maximá. Dôvodom je extrémne sucho v krajinách, kde sa káva pestuje, a tiež nová európska legislatíva.

Vo Vietname, ktorý patrí medzi hlavných dodávateľov robusty, boli obrovské suchá. Obavy zo znížených výnosov donútili veľkých spracovateľov viac nakupovať, čo na burze zvýšilo ceny. Na arabiku majú vplyv nepokoje v Suezskom prieplave, kde útočia Jemenský separatisti.

„Lode musia chodiť okolo Afriky, čiže z jednomesačnej dodávky sa stáva štvormesačná dodávka Arabiky. Tým pádom nie je dostatok zásob v Európe a toto vlastne vyháňa cenu kávy v Európe,“ vysvetlila PR manažérka pražiarne kávy Zlaté zrno Monika Matúšová.

Navyše budú musieť farmári onedlho pre európsky trh dokazovať, že kávu nevypestovali na miestach, kde kvôli tomu vyklčovali prales.

„Už napríklad v Etiópii niektorí farmári oznámili, že proste a jednoducho nebudú riešiť túto dokumentáciu. Toto spôsobuje tiež nejaký strach o to, že aké zásoby budú v Európe v budúcnosti,“ uviedla Matúšová.

Zdraženiu kávy sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Pražiari nevedia cenu kávy ovplyvniť

Celosvetovo sa predá ročne káva za 100 miliárd dolárov. Slovenskí pražiari nevedia cenu kávy ovplyvniť, nakupujú za trhové ceny.

„Očakáva sa, že na pultoch nám káva zdražie o 15 až 20 percent a to z toho dôvodu, že na trhoch sa cena kávy zvýšila za posledný rok o takmer dve tretiny. Je to v podstate podobná situácia, akú sme tu mali pred tromi rokmi, kedy sa dokonca zdražela o 140 percent,“ informoval analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

„Nedá sa to ale exaktne povedať, pretože kávových odrôd je vo svete 10-tisíc arabikových a osemtisíc robustových, ale niekde sa to môže hýbať v cenách tri až päť eur navyše oproti pôvodným cenám zelenej kávy,“ ozrejmil výkonný riaditeľ a majiteľ Štrbské presso Michal Pollák.

Zvýšená cena robusty bude mať vplyv na cenu kávy rovnako v kaviarňach, ako aj v obchodoch. Podľa analytika je rozumné urobiť si primerané zásoby. „Veľa obľúbených zmesí obsahuje nejaký podiel Robusty, najmä v kaviarňach baristi radšej používajú zmesky s Robustou pre jednoduchšiu prípravu,“ dodala Matúšová.

V obchodoch sa zdraženie bude týkať najmä lacnejších káv, pretože tie obsahujú veľké množstvo robusty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika