Na hlavný obsah

Vlna horúčav priniesla teplotný rekord. Najvyššiu teplotu namerali v meteorologickej stanici Mužla

Záchranári mali od začiatku týždňa viac ako 300 výjazdov.

Vlna horúčav priniesla teplotný rekord. Najvyššiu teplotu namerali v meteorologickej stanici Mužla
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Máme za sebou najteplejší deň aktuálnej vlny horúčav. Teplotný rekord 38,3 stupňa Celzia namerali v meteorologickej stanici Mužla v novozámockom okrese. Podobne horúco bolo napríklad v Mochovciach pri Leviciach, v okolí hlavného mesta a na Záhorí.

Od začiatku týždňa mali záchranári viac ako 300 výjazdov ku kolapsom z tepla. Podľa meteorológov sú najteplejšie dni za nami a horúčavy postupne vystrieda mierne ochladenie.

Horúčavám sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Každý, kto mohol, trávil stredajší (14. 8.) deň pri vode. Bratislavský Draždiak sa začal zapĺňať hneď popoludní. Pocitová teplota v centre mesta bola ešte vyššia. Nájsť útočisko v tieni niekedy nie je jednoduché. Príjemným osviežením pre mnohých sú vodné brány, ktoré využívajú už viaceré mestá.

„V aktuálnom týždni Operačné stredisko zdravotnej záchrannej služby Slovenskej republiky vyslalo záchranárov celkovo k 318 kolapsom z tepla,“ informoval zástupca hovorcu operačného strediska Richard Bolješik.

Pokrývka hlavy alebo napríklad aj vzdušné svetlé oblečenie. Záchranár radí, ako sa pred kolapsom chrániť. Odporúča tiež nebyť na priamom slnku. „Okolo poludnia do tej pätnástej. Dodržiavať pitný režim a nemyslíme tým popíjanie piva a podobne,“ upozornil lekár a záchranár Tadeáš Mazur.

Najlepšia je podľa neho čistá voda izbovej teploty, ktorú treba mať stále po ruke. Teploty nad 38 stupňov by nás už v ďalších dňoch prekvapiť nemali.

„Každým dňom sa budú horúčavy postupne zmierňovať. Každým dňom zhruba o jeden stupeň,“ uviedla meteorologička SHMÚ Nikoleta Hrušková.

Mimoriadne teplo však bude až do nedele. Mierne ochladenie príde začiatkom budúceho týždňa. Stále to však budú teploty okolo tridsiatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko