Na hlavný obsah

Harrisová už vedie v piatich kľúčových štátoch. Trumpovi sa nedarí zastaviť jej vzostup

Harrisová získala pred Trumpom mierny náskok.

Harrisová už vedie v piatich kľúčových štátoch. Trumpovi sa nedarí zastaviť jej vzostup
Na snímke zľava Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Kamala Harrisová tesne vedie pred Donladom Trumpom v piatich kľúčových štátoch, ktoré môžu rozhodnúť voľby. Tvrdí najnovší prieskum. Ešte pred mesiacom tam viedol Donald Trump pred prezidentom Joeom Bidenom, ktorý z boja o prezidentské kreslo odstúpil.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že demokratka Kamala Harissová získala mierny náskok pred republikánom Donaldom Trumpom v boji o Biely Dom. Politológ Lawrence Evans z William and Mary pre Slovenský rozhlas povedal, že Trumpova kampaň nedokázala za tri týždne nájsť spôsob, ako vzostup preferencii viceprezidentky zastaviť.

„Ukazuje sa, že Trump má omnoho väčšie problémy prispôsobiť kampaň, keď kandiduje proti Harrisovej, ako keď tam bol Biden. A to aj preto, že je síce viceprezidentka, ale nebola na očiach a tak ide o čerstvú tvár. Je mladšia ako Trump, je žena tmavej farby pleti a demokrati ju privítali s nadšením,“ zhodnotil politológ univerzity William & Mary Lawrance Evans.

Predvolebnej nálade v USA sa venoval v Správach redaktor Martin Rajec:

Niektorí analytici tvrdia, že momentálne sa predvolebná kampaň stala referendom o 78-ročnom Donaldovi Trumpovi, čomu chcel miliardár zabrániť.

„Veľa voličov začína byť znechutených a unavených z kontroverzných a nevhodných vyhlásení Donalda Trumpa a jeho kandidáta na viceprezidenta Vanca. To je tiež dôvod, prečo ich útoky na Harrisovú a Walza nefungujú a sú kontraproduktívne,“ ozrejmil Evans.

Trump v snahe zmeniť dynamiku predvolebného boja absolvoval v pondelok údajne „rozhovor storočia“ s najbohatším mužom planéty Elonom Muskom na sociálnej sieti X. Počúvalo ho viac ako milión ľudí.

„Podpora Elona Muska pre Donalda Trumpa je dôležitá, lebo Musk má finančné zdroje. Ale ten nevydarený rozhovor na sociálnej sieti X nič nezmenil. Ľudia mali problém sa pripojiť, začal so 45 minútovým meškaním a počúvali ho najmä novinári, komentátori a prívrženci Donalda Trumpa,“ podotkol Evans.

Evans je presvedčený, že voľby budú tesné. Nadšenie z Harrisovej u demokratov časom opadne a jej kampaň spraví chyby. Výsledky môžu ovplyvniť aj udalosti, ktoré sa celkom nedajú predvídať, ak je napríklad ekonomická recesia. Americký hospodársky rast sa spomalil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet