Na hlavný obsah

Policajti by už budúci rok mohli dostať telové kamery. Dostanú ich len vybrané útvary polície

Ide o pilotný projekt.

Policajti by už budúci rok mohli dostať telové kamery. Dostanú ich len vybrané útvary polície
Telová kamera polície. Foto: TASR/Kristína Mayerová

Pilotný program zavedenia telových kamier v Policajnom zbore (PZ) by mohlo ministerstvo vnútra realizovať v prvej polovici budúceho roka. Dostať by ich mali vybrané útvary Prezídia PZ. Uviedol to hovorca rezortu Matej Neumann.

„Takáto forma dokumentovania činnosti policajtov má veľmi silný protikorupčný dopad. Je dôležitá aj pre ochranu policajtov, keďže služobné zákroky a postupy bývajú spochybňované nielen kvôli forme, akou prebehli, ale napríklad aj pre nečinnosť. PZ očakáva, že nasadenie kamier, podobne ako to vyplýva zo skúseností v zahraničí, prispeje k prehĺbeniu dôvery občanov, obyvateľov a návštevníkov SR k slovenskej polícii,“ vyhlásil hovorca.

Verejné obstarávanie na odborné poradenské služby ukončilo ministerstvo koncom júna. Analýzu by rezort chcel mať hotovú do konca roka. Malo by z nej byť jasné aj to, koľko kusov kamier bude PZ potrebovať, či aká by mohla byť cena zákazky.

Po dokončení analýzy chce rezort vnútra spustiť verejné obstarávanie na samotné kamerové systémy. Opísal Neumann aktuálny stav projektu.

Nutnosť pre policajtov

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský v minulosti označil telové kamery pre policajtov za nutnosť. Podobne sa vyjadrovali aj jeho predchodkyne Mária Patakyová a Jana Dubovcová.

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú za ministerky vnútra Denisy Sakovej (vtedy Smer-SD, dnes Hlas-SD) zrušil Úrad pre verejné obstarávanie pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti.

Pod vedením exministra Romana Mikulca (hnutie Slovensko) zrealizovalo ministerstvo vnútra v decembri 2021 na nákup telových kamier prípravné trhové konzultácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko