Na hlavný obsah

Reklamy na stávky a lotérie sú na každom kroku. Ich propagácia je pritom hrozbou

Odborníci vysvetľujú, prečo je ich propagácia hrozbou.

Reklamy na stávky a lotérie sú na každom kroku. Ich propagácia je pritom hrozbou
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Stávky a lotérie sú spoločensky a politicky tolerovanou formou zábavy, ktorá prispieva do štátnej kasy. Pohľad odborníkov na nelátkové závislosti je však kritickejší. Neškodné stávkovanie spojené s pocitom túžby po výhre môže podľa adiktológov prerásť do hráčskej závislosti.

Propagovanie stávkovania a lotérií môžeme vidieť a počuť v tlači, rádiu, televízii a na internete. Prečo je to hrozba, vysvetlil psychológ Marián Huštaty.

„Každé stávkovanie môže viesť k závislosti. Osobne si myslím, že by to stálo za odbornú diskusiu. Reklama na alkoholické nápoje na tabakové výrobky je regulovaná. Reklama na stávkovanie však stále nie je. Vyskytuje sa všade oveľa častejšie, a to nabádanie môže byť problém,“ priblížil.

Spúšťačom závislosti môže byť prvá stávka

Aj pri vzniku nelátkových závislostí vie byť spúšťačom tzv. prvá dávka. V tomto prípade prvá stávka. Patologické hráčstvo vie mať tragické konce.

„Tak ako alkoholizmus začína prvým pohárom, tak aj závislosť od hry alebo patologické hráčstvo môže začať prvou stávkou. Je to nielen najdrahšia závislosť, ale je tam zaevidovaných v podstate najviac samovrážd. Polovica z nich sú dokonané,“ uviedla šéfka Sanatorium AT Jana Žemličková.

Na Slovensku funguje register vylúčených osôb, ktorým sú stopnuté hazardné hry aj na základe diagnózy patologického hráčstva. Podľa niektorých adiktológov je v registri medzera, ktorá môže komplikovať liečbu. Na niektoré hry sa register vôbec nevzťahuje.

„Na číselné lotérie a okamžité lotérie. To znamená, že napríklad stieracie žreby sa výlučne z účasti na hazardnej hre nevzťahuje. Tieto hry môže hrať aj osoba zapísaná v registri,“ spresnil šéf Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Podpora štátu

Štát je stopercentným vlastníkom národnej lotériovej spoločnosti. Deklarovanou misiou TIPOS-u je byť lídrom spoločenskej zodpovednosti a investovať výnosy do športu, sociálnych projektov a kultúry.

Podľa účtovných závierok tržby za rok 2022 a 2023 dosahovali takmer 1,3 miliardy a 1,4 miliardy eur. Drvivú časť obratu produkujú hazardné online hry.

„Pri lotériách a hazarde sa mi veľmi ťažko hľadajú argumenty, prečo by mal takéto služby zabezpečovať štát cez štátne podniky. Jediné, čo vidíme je, že tieto môžu slúžiť ako taká kasa pre politikov, pomocou ktorých sa dajú rozdávať peniaze,“ povedal analytik na ekonomickú a zdravotnícku oblasť Martin Vlachynský.

Lotérie a stávky podľa odborníkov môžu, no nemusia byť spúšťačom patologického hráčstva. Na mieste je podľa nich diskusia o tom, v akej miere majú byť propagované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál