Na hlavný obsah

Kamenického rezort má výhrady voči návrhu Tarabovho ministerstva. K novele o zálohovaných obaloch má tri pripomienky

Ministerstvo financií si uplatnilo tri zásadné podmienky.

Kamenického rezort má výhrady voči návrhu Tarabovho ministerstva. K novele o zálohovaných obaloch má tri pripomienky
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Navrhované zníženie maximálnej výšky príjmov z nevyplatených záloh zníži zdroje Správcu zálohového systému. Upozornilo na to Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré si k návrhu novely zákona o zálohovaní uplatnilo tri zásadné pripomienky.

Novela zákona o zálohovaní z dielne Ministerstva životného prostredia SR, na čele ktorého stojí minister Tomáš Taraba (nom. SNS) má zvýšiť dohľad ministerstva nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom.

„Vzhľadom na to, že zálohový systém je značne deficitný, automaticky to povedie k nutnosti rastu administratívnych poplatkov. Tie platia subjekty uvádzajúce obaly na trh. Nie je možné sa stotožniť s predkladateľom, ktorý neidentifikuje žiadny vplyv na podnikateľské prostredie,“ uviedol v pripomienke rezort ministra Ladislava Kamenického (Smer-SD).

Dodalo, že do predloženého materiálu žiada doplniť analýzu vplyvov na podnikateľské prostredie. Taktiež chce, aby envirorezort doplnil kvantitatívny odhad nárastu administratívnych poplatkov v prepočte na jeden obal.

Rezort financií zároveň žiada vypustiť alebo lepšie odôvodniť zmeny, ktoré chce Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR robiť v zakladajúcich dokumentoch správcu zálohového systému.

„Ministerstvo má už dnes nástroje na zmenu zakladajúcich dokumentov, napríklad podľa platného zákona,“ skonštatovalo MF.

Je podľa neho potrebné odôvodniť, v akých prípadoch je súčasná právna úprava nedostatočná, prípadne kedy dochádza k situácii, že zakladajúce dokumenty nereflektujú aktuálne potreby a ciele zálohového systému, legislatívne zmeny alebo environmentálne požiadavky.

Lepšie zdôvodnenie zmien

MF požaduje vypustiť alebo lepšie odôvodniť zmenu, že MŽP chce odvolávať a vymenovať svojich zástupcov do správnej rady správcu, ktorý je najvyšším riadiacim orgánom.

Správca zálohového systému je podľa neho povinný zmeny v právnom poriadku zohľadniť bez ohľadu na zloženie správnej rady. Rezort financií pripomína, že MŽP má svojich zástupcov v dozornej rade.

„Zastávame názor, že platný právny poriadok umožňuje Ministerstvu životného prostredia SR vykonávať pôsobnosť ústredného orgánu štátnej správy pre oblasť zálohovania jednorazových obalov na nápoje a odpadov z týchto obalov vrátane kontrolnej činnosti,“ uviedol.

Ministerstvo chce tiež zaviesť oprávnenie odvolávať a vymenovať svojich zástupcov do správnej rady. Zároveň chce obmedziť maximálnu výšku príjmov z nevyplatených záloh, s ktorou môže správca nakladať. A to na 20 percent za predchádzajúci kalendárny rok.

Správca zálohového systému je nezisková organizácia, ktorá na základe zákona koordinuje fungovanie systému pre jednorazové zálohované nápojové obaly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko