Na hlavný obsah

SNS podporí odvolávanie M. Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Verí, že odstúpi aj sám

Strana si myslí, že funkciu zneužíva.

SNS podporí odvolávanie M. Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Verí, že odstúpi aj sám
Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Martin Baumann

Koaličná SNS podporí odvolanie lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku z funkcie podpredsedu národnej rady. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Národniari však veria, že Šimečka odstúpi aj sám.

„Dôvodom odvolania Šimečku je hrubé zneužívanie funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR na lobing v prospech vedenia Fondu na podporu umenia,“ skonštatovala Škopcová. SNS zároveň kritizuje to, že Šimečka „preukázateľne“ naťahoval rokovanie parlamentu tak, aby boli príslušné zákony odložené na septembrovú schôdzu.

Jeho konanie z postu podpredsedu NR SR považuje strana za škandalózne. „Veríme, že skôr, než bude odvolávaný, odstúpi z tejto funkcie Šimečka sám,“ odkázala Škopcová.

Odvolávanie inicioval R. Fico

Premiér v piatok (16. 8.) avizoval, že navrhne vládnej koalícii, aby iniciovala odvolávanie predsedu PS z funkcie podpredsedu národnej rady. Vyčíta mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti.

Kritizuje ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku. Upozornila na ne šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Na čerpanie štátnych peňazí nadáciou upozornili aj lídri koaličnej SNS Andrej Danko a koaličného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

Líder PS si myslí, že jediným dôvodom jeho prípadného odvolávania z funkcie podpredsedu parlamentu bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Vníma to ako bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy v duchu najhoršieho mečiarizmu. V piatok odkázal, že ho to nezastraší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko