Na hlavný obsah

Slovensko potrápia vysoké teploty. Objaviť sa môžu aj búrky, výstrahy platia pre takmer celé územie

Búrky môžu udrieť večer a v noci.

Slovensko potrápia vysoké teploty. Objaviť sa môžu aj búrky, výstrahy platia pre takmer celé územie
Na Slovensku sa opäť môžu vyskytnúť búrky. Foto: Unsplash

V nedeľu (18. 8.) pokračuje séria výstrah pred vysokými teplotami. Na veľkej časti územia sa môžu vyskytnúť aj búrky. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Pred vysokými teplotami varujú meteorológovia len na juhozápade krajiny. Medzi 13.00 h a 18.00 h sa teploty môžu vyšplhať na 33 až 34 stupňov.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ stojí vo výstrahe najnižšieho stupňa.

Výstraha pred vysokými teplotami v nedeľu 18. augusta 2024.
Výstraha pred vysokými teplotami v nedeľu 18. augusta 2024.Foto: SHMÚ

Čo sa týka búrok, varovanie v tomto prípade platí pre takmer celé územie Slovenska s výnimkou okresov na krajnom východe. Na západe platí výstraha prvého stupňa od 16.00 h do pondelka (19. 8.) 6.00 h. Vo východnejších okresoch má predbežne platnosť od 19.00 h.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu,“ hovorí výstraha.

Výstraha pred búrkami v nedeľu 18. augusta 2024.
Výstraha pred búrkami v nedeľu 18. augusta 2024.Foto: SHMÚ

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko