Na hlavný obsah

Svet vďaka nemu mohol snívať, napísal o Delonovi prezident Macron. Diabolsky krásny anjel, opisuje herca Le Figaro

Takto na legendárneho herca spomínajú francúzske médiá.

Svet vďaka nemu mohol snívať, napísal o Delonovi prezident Macron. Diabolsky krásny anjel, opisuje herca Le Figaro
Alain Delon Foto: TASR/AP

V nedeľu (18. 8.) nadránom zomrel v kruhu rodiny legendárny francúzsky herec Alain Delon. Mal 88 rokov. Zahral si takmer v stovke filmov, preslávili ho snímky Čierny tulipán, Dvaja muži v meste či Rocco a jeho bratia. Delonove nekrológy plnia titulné strany spravodajských serverov vo Francúzsku i inde vo svete, píšu o legende a filmovej ikone.

Ohlasy na Delonovu smrť prichádzajú od osobností z politického a filmového sveta, vrátane francúzskeho prezidenta alebo slovenských a českých dabingových hercov.

Denník Le Parisien o hercovi píše ako o „posvätnom zvierati kinematografie“, Le Monde ako o „hviezde francúzskeho filmu“, Le Figaro ako o „diabolsky krásnom anjelovi“ a legende. 

Koniec jednej éry

Delon patril k najcharizmatickejším a najkrajším hercom, bol poslednou hviezdou, píše France Info. Le Point píše o konci jednej éry francúzskeho filmu. Nebol svätý a nikdy to o sebe ani netvrdil, podotýka k Delonovej povahe L’Humanité.

Francúzsky herec, producent a režisér, ktorého meno sa svojho času stalo synonymom mužskej krásy, vyvolával v posledných rokoch kontroverzie svojimi politickými názormi alebo správaním k ženám.

Z viacerých vzťahov, ktoré Delon prežil, patril k najznámejším ten s herečkou Romy Schneiderovou, mal však pomer aj so speváčkami Nico a Dalidou či s herečkou Mireille Darcovou, neskôr bol dvakrát ženatý.

Alain Delon a Shirley MacLaine vo filme Žltý Rolls-Royce.
Alain Delon a Shirley MacLaine vo filme Žltý Rolls-Royce.Foto: TASR/AP

Delon bol ocenený na prestížnych festivaloch a často sa mu dostávalo ocenenia za celú jeho kariéru. V roku 1991 sa stal členom francúzskeho Radu čestnej légie. V priebehu svojej kariéry spolupracoval s mnohými režisérmi, napríklad s Luchinom Viscontim, Jeanom-Lukom Godardom, Jean-Pierrom Melvillom, Michelangelom Antonionim či Louisom Mallom.

Ohlasy politikov aj hercov

„Stvárnil legendárne úlohy a svet vďaka nemu mohol snívať,“ napísal o Delonovi francúzsky prezident Emmanuel Macron. Odišiel ku hviezdam, bude mi smutno, uviedla talianska herečka Claudia Cardinalová, ktorá si s Delonom zahrala vo filme Gepard.

„Budete nám chýbať,“ odkázal Delonovi Paul Belmondo, syn Delonovho hereckého kolegu Jeana-paula Belmonda. Bývalý riaditeľ festivalu v Cannes Gilles Jacob napísal, že Delon bol „majestátny lev, herec s oceľovým pohľadom a drzou krásou“. Na večnú hviezdu spomínala francúzska speváčka Mireille Mathieuová.

Výroky slovenských hercov k úmrtiu Alaina Delona sme priniesli v relácii Správy :24

Podľa francúzskych filmových odborníkov bol Delon symbolom francúzskej kinematografie a herecký idol s mimoriadnym talentom a žánrovým záberom. Jeho význam vo svetovej a najmä francúzskej kinematografii zostane živý a inšpiratívny. V jeho prípade sa spojil talent aj šťastná doba 60. rokov, keď sa v kinematografii diali prevratné veci, uviedli domáci filmoví odborníci.

Delon je idol a ešte dlho ním zostane, povedal ČTK herec Pavel Trávníček, ktorý ho daboval. Podľa Trávníčka odchádza zlatá francúzska generácia, či už sa to týka hercov alebo režisérov. Pripomenul v tejto súvislosti Belmonda a Jeana-Luca Godarda. „Jeho koncentrované herectvo ľudí fascinovalo a mňa tiež,“ povedal.

Delon zomrel vo svojom dome v Douchy asi 100 kilometrov južne od Paríža. Agentúre AFP to v spoločnom vyhlásení oznámili jeho tri deti Alain Fabien, Anouchka a Anthony. Delon bol v posledných rokoch chorý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet