Na hlavný obsah

SND sa po zásahoch ministerstva kultúry zmieta v neistote. Výhrady sa ozvali aj z radov koaličného Hlasu

Situácii nepomohol ani anonymný list a otázny štatutár.

SND sa po zásahoch ministerstva kultúry zmieta v neistote. Výhrady sa ozvali aj z radov koaličného Hlasu
Divadlo potrebuje vedenie, ktoré mu prinesie vytúženú stabilitu. Foto: STVR

SND sa už niekoľko dní zmieta po zásahu ministerstva kultúry v neistote. Chýba jej vedenie a štatutár. Neprehľadná situácia v riadení a udalosti okolo baletu či anonymného listu zvýšili napätie aj vnútri našej prvej scény.

Anonymný list tento týždeň dorazil na ministerstvo kultúry aj do médií. Zamestnanci Opery SND bez podpisov v ňom kritizujú vedenie opery.

„V podstate som bola vyzvaná, aby som konala a zabránila úpadku umeleckej úrovne Opery SND,“ vyjadrila sa pred pár dňami ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Problémom SND sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

„Ja musím vyjadriť poľutovanie, že pani ministerka kultúry sa venuje anonymnému listu a legitimizuje list, ktorý svojim obsahom je spochybniteľný a tým, že sa podeň nevedel nikto podpísať. V každej inštitúcii sa nájde niekto, a najmä v inštitúcii ako je SND, ktoré má 800 zamestnancov, sa nájde niekto, kto je nespokojný,“ myslí si riaditeľ Opery SND Martin Leginus.

„Aj ja mám v činohre kolegov, ktorým sa nepáči dramaturgia, ktorí nie sú spokojní s tým, čo hráme, a tých, ktorí sú spokojní, ale tieto interné a vnútorné rozpory riešime na našich aktívoch, individuálnych stretnutiach, vecne si ich argumentujeme a prídeme k nejakému výsledku,“ vyjadrila sa riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Ministerstvo kultúry stále neoznámilo, kto by mohol prevziať vedenie SND.

Anonymná kritika

„Rezort kultúry by sa skôr mal sústrediť na to, aby teraz nebola ohrozená prevádzka divadla. My sme zlomili takmer na všetkých ukazovateľoch rekordné čísla a to je dôvod, aby sa na ministerstve búchali šampanské a nie aby sa odvolával štatutár,“ kritizuje Leginus.

Po odchode Mateja Drličku ukončil svoje posobenie v divadle aj druhý muž divadla, ekonomický riaditeľ Matej Bošňák. Otázkou je, kto je teraz štatutár divadla.

„Mne osobne napriek tomu, že nie som právnik, nie je ani zo žiadneho právneho predpisu, ani z formálnej komunikácie ministerstva kultúry zrejmé ako máme postupovať,“ uviedol Bošňák.

Na otázku, aké kroky plánuje ministerstvo podniknúť na zabezpečenie kontinuity vedenia a riadenia SND, nám rezort kultúry neodpovedal.

Zlé renomé

„Momentálne nám to asi vysiela veľmi zlé renomé k našim externým spolupracovníkom, zahraničným spolupracovníkom, zahraničným festivalom,“ myslí si Kičiňová.

„Pani ministerka sa bez akéhokoľvek právneho titulu vyhlásila za zastupujúca štatutárku, na čo my máme právne anylýzy, že to nie je možné, lebo ona tým pádom kontroluje sama seba. Ja si neviem predstaviť žiadneho aspoň trocha príčetného človeka, ktorý by do tejto funkcie nastúpil,“ komentovala situáciu podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaaurová (PS).

„Pre mňa osobne, môj súkromný pohľad je to, aby tam boli profesionáli ako riaditelia, aby to bol odborník v danej oblasti a mal všeobecný prehľad. Nemali by to byť, osobne si myslím, krízoví manažéri. Ale budeme to komunikovať aj v rámci koalície,“ vyjadril sa člen kultúrneho výboru Roman Malatinec (Hlas-SD).

Isté je jedno, divadlo potrebuje vedenie, ktoré mu prinesie vytúženú stabilitu.

Nové v rubrike Slovensko