Na hlavný obsah

Slovenskí horolezci zdolali ikonickú vežu v Pakistane. Po 40 rokoch tak zopakovali výkon britských prvolezcov

Zvolili si náročnú cestu.

Slovenskí horolezci zdolali ikonickú vežu v Pakistane. Po 40 rokoch tak zopakovali výkon britských prvolezcov
Tomaš Buček, Michal Mikušínec, Martin Krasňanský a český horolezec František Bulička strávili v stene Trango Tower 13 dní. Foto: STVR

Slovenskí horolezci zdolali ikonickú vežu v Pakistane. V Karakorame, druhom najvyššom pohorí na svete, vystúpili na Trango Tower. Po takmer 40 rokoch zopakovali výkon britských prvolezcov.

Tomaš Buček, Michal Mikušínec, Martin Krasňanský a český horolezec František Bulička strávili v stene Trango Tower 13 dní. Všetko si zo sebou vyniesli.

„Celkovo nákladu sme mali 160 kíl. Veci na varenie, spanie a hlavne teda portál veže, čo sú také závesné postele, v ktorých sme spali,“ vysvetlil horolezec Michal Mikušínec.

Reportáž o úspechu slovenskej horolezeckej výpravy do Správ pripravila redaktorka Miriam Hozzová:

„Pri nástupe, keď sme vlastne nosili veci, tak padali nejaké lavínky. Jedna bola docela tesná,“ priblížil horolezec Tomáš Buček.

Náročná trasa

Zvolili si náročnú cestu s prevismi, išli prevažne západnou stenou až do výšky 6 254 metrov.

„Takéto vysoké hory som zažil prvýkrát. Už od tých 3-tisíc vlastne človek cíti nejaké zmeny na tele. Viac sa zadýchava,“ opísal Michal Mikušínec.

„Bolo treba každý deň topiť sneh, lebo všetku vodu sme práve čerpali iba zo snehu,“ hovorí Tomáš Buček.

Prví vyšli na vrchol západnou stenou britskí lezci v roku 1987. Slováci sa vybrali po ich stopách. O tomto výstupe si najprv prečítali v knihe a natrafili aj na dôkazy – kazetu poznačenú časom.

„Oni tam mali aj dvoch filmárov, takže je vysoko pravdepodobné vzhľadom na to, aká stará ta kazeta bola, že patrila práve týmto filmárom,“ myslí si horolezec Martin Krasňanský.

Problémy s počasím

Ako sami tvrdia, počasie nevyhrali. O to náročnejší bol výstup. „Na vrchole bola tma, zima a chladno, veľmi nehostinne a s romantikou, ktorú sme si predstavovali, že si budeme vychutnávať nádherné pohľady na okolité kopce ako K2, Gašerbruny to sa vonkoncom nekonalo,“ opísal Martin Krasňanský.

„Bolo to síce útrapné, ale myslím, že ten spomienkový optimizmus a keď to všetko odznelo omrznuté nohy a všetky negatívne pocity, tak myslím si, že je to výborný zážitok,“ zhodnotil Michal Mikušínec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet