Na hlavný obsah

SNS chce okresať aktivity mimovládok, skloňujú sa najprísnejšie tresty za skrytú politiku. Opozícia hovorí o totalite

Súvisí to s kauzou Nadácie Milana Šimečku.

SNS chce okresať aktivity mimovládok, skloňujú sa najprísnejšie tresty za skrytú politiku. Opozícia hovorí o totalite
SNS chce obmedziť aktivity mimovládok. Na snímke predseda strany Andrej Danko. Foto: SITA/Milan Illík

Najprísnejšie tresty za skrytú politickú činnosť. SNS žiada tvrdé pravidlá pre mimovládne organizácie. Národniari vyrukovali s návrhom po tom, čo obvinili lídra PS z previazanosti na Nadáciu Milana Šimečku založenú ešte v 90. rokoch.

Líder progresívcov Michal Šimečka to odmieta. Tvrdí, že koalícia zneužíva pamiatku jeho starého otca disidenta, po ktorom je nadácia pomenovaná. Opozícia zároveň označuje snahy vládnych politikov obmedziť činnosť mimovládnych organizácií za návrat k totalitným praktikám.

Návrhu SNS o aktivitách mimovládnych organizácií sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Matej Baránek:

Pôvodne žiadala SNS sprehľadnenie financovania mimovládnych organizácií. Parlament rokuje o návrhu, ktorý neziskovkám prikazuje používať označenie „osoby spolupracujúce so zahraničím“, ak dostávajú časť peňazí z iných štátov.

Národniari zároveň žiadajú od mimovládok podrobnú výročnú správu, na čo získané financie používajú. „Jediné, čo chceme, nech zverejnia, kto ich platí, koľko dostávajú peňazí,“ povedal líder SNS Andrej Danko v apríli.

Nadácia Milana Šimečku

Po obvineniach predsedu PS, že je previazaný s nadáciou Milana Šimečku, ktorá nesie meno jeho starého otca, disidenta, avizuje SNS však tvrdšie opatrenia. Andrej Danko na sociálnej sieti napísal, že chce striktné oddelenie verejnoprospešnej práce neziskoviek od prípadnej politickej činnosti. V opačnom prípade navrhuje tresty.

„Ak budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, navrhneme im najprísnejšie tresty v trestnom zákone,“ napísal Danko.

V správnej rade Nadácie Milana Šimečku sedí podľa vyjadrení koaličných politikov údajný rodinný príslušník lídra opozície. Michal Šimečka odmieta spojenie s touto organizáciou. Tvrdí, že po smrti starého otca začiatkom 90. rokov ju založili jeho priatelia a spolupracovníci. Vtedy mal šesť rokov.

Koalícii vyčíta, že špiní pamiatku niekdajšieho významného disidenta. Vyjadrenia SNS označuje za súčasť kampane namierenej proti mimovládnym organizáciám. „Môže to byť príprava na nejaký nový represívny zákon. Tu ale pripomínam, že sme aj viazaní medzinárodnými dohodami a naším členstvom v Európskej únii,“ uviedol šéf progresívcov.

SaS: Nezmysel a návrat k totalite

Poslanec Ondrej Dostal, z SaS hovorí o návrhu ako nezmysle. Tvrdí, že politickú činnosť môže vykonávať každý občan, aj mimovládna organizácia. Oproti politickým stranám však neziskovka nemôže kandidovať v parlamentných voľbách. No vyjadrovať sa k veciam verejným môže.

„Uplatňovanie základných ľudských práv, ak by malo byť trestným činom, tak by sa Slovensko zmenilo z demokracie na totalitný štát,“ dodal Dostál. O pravidlách pre mimovládne organizácie má parlament rozhodovať na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál