Na hlavný obsah

Demokratický snem rozhodne o Harrisovej nominácii. Podľa odborníka musí predstaviť plán v dvoch kľúčových oblastiach

Organizátori snemu tvrdia, že na sprevádzajúce protesty sú pripravení.

Demokratický snem rozhodne o  Harrisovej nominácii. Podľa odborníka musí predstaviť plán v dvoch kľúčových oblastiach
Kandidátka demokratickej strany na prezidenta USA Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

V americkom Chicagu sa začne snem Demokratickej strany. Úrady sa pripravujú na masové protesty proti vojne v Gaze. Desiatky moslimských delegátov a ich spojenci chcú presadiť do platformy Demokratickej strany zbrojné embargo pre Izrael. To je však pre väčšinu delegátov neprijateľné.

Približne 200 organizácií vyzvalo svojich členov, aby sa zúčastnili na protestoch proti vojne v Gaze v okolí konania demokratického snemu v Chicagu. Organizátori tvrdia, že očakávajú desiatky tisíc ľudí.

To vyvoláva obavy, že podujatie zatienia násilnosti ako v roku 1968. Vtedy na snem demokratickej strany tiež v Chicagu prišli tisíce nahnevaných odporcov vojny vo Vietname.

Snem Demokratov bol témou v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko, venoval sa mu redaktor Martin Rajec:

„Je riziko, že nepokoje v okolí konania zjazdu by ho zatienili. Očakávame protesty pre vojnu na Blízkom Východe, ale myslím si, že to majú pod kontrolou,“ hodnotil pre Slovenský rozhlas politológ Lawrence Evans.

„Sme na tento snem dobre pripravený. Chicago hostilo najviac straníckych snemov histórii, lebo sme v tom dobrí. Demokratická strana dokáže zvládnuť protesty a ochrániť právo na slobodu prejavu,“ zdôraznil pre ABC Starosta Chicaga, demokrat Brandon Johnson.

Harrisová v dobrej pozícii

Nominantka Camala Harrisová je tesne pred snemom v dobrej pozícii. Podľa prieskumov verejnej mienky zvýšila svoj náskok pred Donaldom Trumpom.

V piatok (16. 8.) predstavila svoj predvolebný plán. Chce zakročiť proti zdražovaniu potravín, dať mladým rodinám daňové úľavy vo výške šesťtisíc dolárov pri narodení dieťaťa a 25-tisíc dolárov pri kúpe prvej nehnuteľnosti.

Sľubuje, že obmedzí cenu inzulínu na 35 dolárov pre každého a nájde spôsob, ako odpustí časť dlhu pre pacientov, ktorí sa v zadlžili pre chorobu.

Pozrite si aj príspevok z relácie Správy:

Podľa Evansa však voliči chcú viac detailov. „Harrisová musí na sneme lepšie definovať svoj predvolebný program, lebo nadšenie z nových tvári v kampani vyprchá. Republikáni majú stále výhodu v otázke inflácie a emigrácie. Preto musí Harrisová v týchto témach prísť niečím, čo presvedčí nezávislých voličov.“ skonštatoval.

Evans očakáva, že snem zvýši Harrisovej preferencie. Kľúčová však údajne bude debata prezidentských kandidátov 10. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál