Na hlavný obsah

Hekeri odhalili zraniteľnosť solárnych panelov: Útočníci by mohli spôsobiť nestabilitu siete a následný skrat a požiar

Solárny priemysel chce prísnejšie pravidlá.

Hekeri odhalili zraniteľnosť solárnych panelov: Útočníci by mohli spôsobiť nestabilitu siete a následný skrat a požiar
Solárne panely. Foto: TASR/Eduard Fašung

Okrem veterných turbín sú kybernetickou hrozbou pre Európu aj solárne panely. Po zisteniach o ich zraniteľnosti etickými hekermi, chce solárny priemysel prísnejšie pravidlá najmä pre čínske výrobky. Viac sme sa o téme rozprávali s Irenou Jenčovou z portálu Euractiv sk.

V čom sú podľa etických hekerov solárne panely respektíve solárne elektrárne zraniteľné?

Nejde tu len o samotné elektrárne, ale o to, že sú pripojené na internet. Kybernetická hrozba sa netýka malých domácich elektrární, ktoré nie sú pripojené do siete, ale väčších elektrární. Ich panely majú meniče, ktoré vlastne premieňajú solárnu energiu, ktorá sa vyrobí v tom paneli na takú, aby mohla ísť do siete. Práve tieto meniče sú napojené online a predstavujú hrozbu alebo kybernetickú dieru v zabezpečení týchto panelov.

Hekeri by mohli ovplyvňovať energetickú vyrovnanosť v sieti, čo by bol problém. Cez meniče by mohli zvyšovať či znižovať výkon samotných panelov. Doteraz boli čínske veterné turbíny, ktoré cez senzory zhromažďujú množstvo údajov a sú napojené na internet, považované za dieru v kybernetickej bezpečnosti Európskej únie. Teraz bez väčších problémov nabúrali hekeri solárne elektrárne. Hekeri našli chybu v softvéri. Vidíte v tom prípadne aj zámer alebo laxnosť čínskych výrobcov?

Všetky zariadenia, ktoré sú napojené na internet, sú ohrozené. Po novom sa energetika decentralizuje, takže vyrábajú čoraz viac svojej vlastnej energie. Firmy prechádzajú na solárne panely, ktoré sú pripojené na internet. Treba brať do úvahy celý vývoj v oblasti energetiky.

Čo sa týka tej otázky ohľadom Číny, tak Európa má svoje skúsenosti napríklad s firmou Huawei, ktorá sa v súčasnosti už nemôže uchádzať o výstavbu európskych digitálnych sietí. Európska únia vníma Čínu ako svojho technologického konkurenta, ale nie je možné to brať tak, že by to nejak výrazne poskytovalo priestor pre Čínu, aby sabotovala energetický systém Európy. Ide v zásade o prevenciu.

Do akej miery sú takto zraniteľné systémy pre stabilitu elektrickej siete problém?

Útočník, ktorý by sa dostal do meniča, ktorý je napojený na internet, by mohol napríklad vypínať v trojsekundových intervaloch veľkú časť solárnych elektrární. To by mohlo spôsobiť nestabilitu siete. Podobne napríklad hekeri boli schopní dostať sa do meničov, ktoré sú napojené na internet a zmeniť ich parametre.

To môže potenciálne spôsobiť problémy, napríklad pre staršie elektrické zariadenia v domácnosti ako sú chladničky. Mohli by sa pokaziť alebo by to mohlo spôsobiť nejaký skrat alebo požiar.

Priemyselná asociácia EÚ SolarPower Europe sa po správe o heknutí panelov vyjadrila, že Únia musí zaviesť prísnejšie pravidlá kybernetickej bezpečnosti pre distribuované zdroje energie. Aké pravidlá by sa mali sprísniť?

Pomôžem si analógiou z internetbankingu ešte spred pár rokov. Ak sme chceli manipulovať so svojím bankovým účtom, museli sme ísť do banky a cez zamestnanca banky nejakým spôsobom vstúpiť do vlastného účtu.

Teraz máme všetci internetbanking v mobile. Podobne banky nejakým spôsobom stupňovali zabezpečenie. Najprv to bolo meno, heslo, potom viacstupňové prihlasovanie alebo dokonca používanie biometrických údajov. Podobnou cestou, aj preto že energetika sa decentralizuje, sa bude musieť vydať aj tento sektor.

Prednosť majú dostať solárne európske panely. Dokáže európska výroba pokryť dopyt starého kontinentu?

Treba to vnímať v kontexte širšej diskusie o európskej konkurencieschopnosti. Európska únia chce byť lídrom v zelených technológiách. Napriek tejto túžbe však treba priznať že momentálne by absolútne nedokázala pokrývať svoje potreby, ale aj svoje plány, ktoré má s využívaním obnoviteľných zdrojov. Momentálne čo sa týka fotovoltíky, solárnych panelov, ale aj veterných turbín, tak závisíme od Číny.

Podľa hackerov však problémom nie sú len čínske panely, ale aj tie vyrobené v Spojených štátoch. Čiže nejde primárne o geopolitický problém, ale skôr problém technologického zabezpečenia lepšej ochrany voči sabotáži obnoviteľných elektrárni ako celku? Ako to vyriešiť vzhľadom k plánom EÚ znižovať CO2?

Hekeri upozornili na problém, ktorý ide ruka v ruka s digitalizáciou v podstate všetkého a aj s digitalizáciou výroby energie. Nie je to nič, na čo by neexistovalo riešenie. Ako som už spomenula s internetbankingom, kde banky podstatne zvýšili zabezpečenie, keďže každý internetbanking v mobile predstavuje malé vrátka aj do bankových systémov, tak podobným smerom sa musia vydať aj výrobcovia, či už technológií alebo celkovo energetika.

Takéto zabezpečenie sa musí stať normou, nie je to jednorazová vec. Treba sa o to starať, treba na to myslieť- Práve preto sa volajú etickí hekeri, treba to vnímať ako upozornenie. Pozor, tu je diera, ktorou sa netreba nechať zaskočiť. Práve dôraz na bezpečnosť je cena za dátovú komunikáciu, ktorú máme a cena decentralizovanej energetiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko