Na hlavný obsah

Zo Starého Dunaja miznú pôvodné druhy rýb. Zo štyroch druhov zostal iba jeden

Môže za to málo vody v koryte rieky.

Zo Starého Dunaja miznú pôvodné druhy rýb. Zo štyroch druhov zostal iba jeden
Voda v Starom Dunaji. Foto: STVR

V starom koryte Dunaja je málo vody a pre mnohé druhy rýb sa stáva neobývateľným. Tvrdia to odborníci, ktorí monitorovali život v pôvodnom koryte našej najväčšej rieky.

Málo vody v Starom Dunaji znamená, že pôvodné druhy rýb môžu zaniknúť, tvrdí to koordinátor projektu LIFE Living Rivers Bořek Drozd. Ichtyológ Filip Miklánek hovorí, že zatiaľ Dunaj obývateľný pre tieto druhy je.

„Starý Dunaj nie je neobývateľný pre pôvodné dunajské druhy, ale tým, že sa zmenili podmienky, takže nastáva ten problém vlastne rozmnožovanie a celkovo výskyt týchto pôvodných druhov je čoraz na menšej ploche,“ uviedol ichtyológ Filip Miklánek.

Miznúcim druhov rýb v starom koryte Dunaja sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Zo štyroch druhov zostal iba jeden

Ubúdajú hlavne prúdomilné druhy rýb, napríklad viac ako 200 miliónov rokov staré jesetery. Zo štyroch druhov zostal iba jeden.

„Ten posledný zostávajúci, to je jeseter malý, je ten najmenší z nich, ktorý vie nejakým spôsobom ešte prežiť v tých nevyhovujúcich podmienkach. No stále na tom nie je dobre,“ povedal Bořek Drozd.

„Je viacero faktorov, prečo prúdomilné ryby miznú. Taký najzávažnejší je sústava vodných diel Gabčíkovo a Nagymaros. Ďalej sú to migračné bariéry a ako najväčší problém sú aj rybožravé predátory, ktorí už takto postihnutý úsek dokážu úplne zdecimovať,“ dodal ichtyológ.

Starý Dunaj je plný bežných kaprovitých rýb, ktoré sa naopak môžu premnožiť. Môže sa tak zhoršiť kvalita vody. „Majú intenzívny vyžierací tlak smerom k tzv. zooplanktónu. To sú kôrovce, ktoré sa voľne uznášajú vodou a sú to kôrovce, ktoré nám čistia vodu a udržiavajú ju, aby nebola zelená,“ povedal Drozd.

Riečny ekosystém nefunguje

To, že pôvodné druhy rýb postupne miznú zo Starého Dunaja, značí, že riečny ekosystém nefunguje.

„Tento systém nám poskytuje napríklad obrovskú produkciu. Lužný les je jeden z najproduktívnejších lesov na našej zemi. Poskytuje obrovské množstvo rýchlorastúcich stromov a ďalšie a ďalšie služby,“ vysvetlil Ladislav Pekárik z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.

Podľa odborníkov by situáciu zlepšilo, keby do Starého Dunaja prúdilo viac vody. Ekosystém by sa tak prirodzene obnovil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko