Na hlavný obsah

Sezóna sa začala: Grief sa podpísal pod zaskočenie Realu, v Taliansku sa v mini súboji stretli traja Slováci

Uplynulý víkend odštartovali najprestížnejšie futbalové súťaže.

Sezóna sa začala: Grief sa podpísal pod zaskočenie Realu, v Taliansku sa v mini súboji stretli traja Slováci
Slovenský futbalista v drese SSC Neapol Stanislav Lobotka (vpravo) a hráč Hellasu Verona Marco Davide Faraoni bojujú o loptu. Foto: TASR/AP

Cez víkend odštartovali najlepšie európske futbalové ligy. V akcii sa predstavilo hneď aj niekoľko Slovákov. Otváracie zápasy priniesli úspešné debuty, väčšinou výhry favoritov, ale aj zaváhanie hviezdami nabitého Realu Madrid. Prečítajte si zaujímavosti a sumár úvodných kôl sezóny 2024/2025.

Favoriti v Anglicku nezaváhali

Počas úvodných zápasov anglickej futbalovej ligy nezaváhal ani jeden z favoritov. Po otváracom víkende je na čele tabuľky Brighton, ktorý porazil Everton. Plný bodový zisk si pripísalo ďalších sedem tímov. Medzi nimi aj najväčší favorit ligy Manchester City, ktorý zdolal Chelsea 2:0. Druhý ašpirant na titul londýnsky Arsenal FC si poradil s Wolves rovnakým výsledkom.

Novú sezónu Premier League otvoril piatkový duel Manchestru United s Fulhamom. Jediný gól stretutnia zaznamenala pri svojej premiére nová posila červených diablov. Holanďan Joshua Zirkzee prišiel do United z Bologne.

Štart útočníka Leicestru City Jamieho Vardyho bol pre jeho zranenie otázny. Do sezóny však vstúpil najlepším možným spôsobom. Svojim 137. gólom zabezpečil pre Leicester remízu 1:1 proti Tottenhamu.

Pri jeho odchode z ihriska pripomenul fanúšikom Spurs, že on už vyhral prestížny anglický titul, zatiaľ čo londýnskemu klubu sa to ešte v histórii doteraz nepodarilo.

V Livepoole sa skončila éra Jürgena Kloppa. Svoju úspešnú premiéru na lavičke “The Reds“ si odbil holandský tréner Arne Slot. Išlo aj o jeho trénerskú premiéru v najvyššej anglickej lige.

Slovenský brankár prispel k zaváhaniu Realu Madrid

Vyrovnanejšie dianie počas prvého víkendu sezóny priniesla španielska najvyššia súťaž. Na jej čelo sa dostala Celta Vigo po výhre 2:1 nad Alavesom. Trojbodový zápis si pripísali aj Vallecano, FC Barcelona a Valladolid.

Najväčšie prekvapenie prvého kola priniesol zápas Realu Madrid s Malorkou. Favorit na titul, nabitý hviezdnymi hráčmi, uhral na ihrisku ostrovného celku iba remízu 1:1. Za Malorku sa predstavili aj dvaja Slováci, v obrane Martin Valjent a v bráne Dominik Greif. Slovenského brankára prekonal iba Rodrygo v 13. minúte.

Vyrovnávajúci gól Malorky strelil v 53. minúte Vedat Muriqi.

Prvé minúty v Španielsku odohral v pondelok (19. 8.) aj argentínsky útočník Julián Álvarez. Do Atlética Madrid v lete prestúpil z Manchestru City. Do svojho úvodného zápasu naskočil až v 78. minúte.

V Barcelone prebiehajú špekulácie, že nemecký stredopoliar İlkay Gündoğan by mohol opustiť klub pred koncom prestupového obdobia. Hovorí sa hlavne o návrate do Manchestru City.

Slovenský mini súboj pre Dudu a Suslova

Slováci boli viditeľní aj v úvodnom kole talianskej Serie A. Víťazný vstup do súťaže si užili hráči Verony Ondrej Duda s Tomášom Suslovom. V Slovenskom mini súboji prispeli k výhre 3:0 nad Neapolom, za ktorý odohral celý zápas Stanislav Lobotka.

Asistenciu na druhý gól Verony si prepísal aj Duda.

Úspešné debuty pre Nevesa a Greenwooda vo Francúzsku

Cez víkend odštartovala aj francúzska Ligue 1, už však bez bývalého hviezdneho útočníka PSG Kyliana Mbappého, ktorý cez leto prestúpil do španielskeho Realu Madrid. Parížsky klub aj po tejto strate potvrdil úlohu favorita, keď v úvodnom zápase sezóny proti Le Havre a vyhral 4:1. Po prvom kole mu patrí druhá priečka za Marseille, ktorý zdolal Brest 5:1.

Devätnásťročný portugalský záložník Joao Neves si pri svojej premiére vo francúzskej lige a za PSG pripísal hneď dve asistencie.

Rozprávkový debut vo francúzskej lige zažil aj Mason Greenwood. Odchovanec Manchestru United, ktorého anglický tím vyhodil pre kauzu napadnutia priateľky, debutoval za Marseille a strelil hneď dva góly.

futbal

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport