Na hlavný obsah

Vo Švédsku sa začína veľký lov medveďov, tamojšie úrady vydali povolenia na zabitie 20 percent populácie

Ochranári tieto povolenia kritizujú.

Vo Švédsku sa začína veľký lov medveďov, tamojšie úrady vydali povolenia na zabitie 20 percent populácie
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia

Švédsko vydalo povolenia na zabitie 20 percent populácie medveďa hnedého v krajine počas každoročného lovu medveďov, ktorý sa začína v stredu (21. 8.). Ochranári však vyjadrujú nespokojnosť, píše denník The Guardian.

Úrady poľovníkom povolili zabiť 486 medveďov, čo je približne 20 percent z celkovej populácie. Počet týchto šeliem vo Švédsku by tým v porovnaní so stavom v roku 2008 klesol o približne dvetisíc jedincov.

Ochranári však upozorňujú, že bez primeranej ochrany v niektorých krajinách by populácii medveďa hnedého v Európe mohol hroziť kolaps. „Je to čisto lov pre trofeje,“ uviedol Magnus Orrebrant zo švédskeho združenia na ochranu mäsožravcov.

Postup so zvieratami vo voľnej prírode v Švédsku je podľa jeho slov o zabíjaní zvierat namiesto vynakladania maximálneho úsilia na ich ochranu.

Medvede hnedé vo Švédsku v 20. rokoch minulého storočia lovom takmer vyhubili, pripomína The Guardian. S prispením starostlivosti sa však podarilo ich populáciu zvýšiť na približne 3 300 v roku 2008. Za posledných päť rokov bolo zabité veľké množstvo týchto medveďov, z toho vlani rekordných 722.

Zabíjať môžu aj iné šelmy

Tento rok môžu byť okrem povoleného počtu 486 zabité aj ďalšie šelmy v prípade, že predstavujú hrozbu pre chov zvierat.

Magnus Rydholm zo švédskeho zväzu pre lov a voľnú prírodu uviedol, že poľovníci konajú v súlade s opatreniami vlády. „Všetko je otázka rovnováhy medzi ľuďmi a veľkými predátormi. Preto sa zajtra začína lov medveďov,“ povedal. Niektorí poľovníci však vyjadrili znepokojenie nad klesajúcimi počtami medveďa hnedého.

Medveď hnedý je v Európe prísne chránený druh a ochranári tvrdia, že vysoké počty povolení na lov sú v rozpore s príslušným nariadením EÚ z roku 1992, na základe ktorého je zakázaný úmyselný lov či zabíjanie prísne chránených druhov.

Platnosť tohto nariadenia však môže byť zrušená v krajnom prípade na ochranu verejnej bezpečnosti, úrody či fauny a flóry, píše The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet