Na hlavný obsah

Mníchov uznal utrpenie obetí zneužívania v detských domovoch. Na pomoc vyčlenil desiatky miliónov eur

Prihlásilo sa už 180 postihnutých.

Mníchov uznal utrpenie obetí zneužívania v detských domovoch. Na pomoc vyčlenil desiatky miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Mníchov poskytne na pomoc obetiam zneužívania vo svojich detských domovoch a pestúnskych rodinách 35 miliónov eur. Splnomocnenkyňa nemeckej vlády pre boj proti zneužívaniu detí Kerstin Clausová agentúre DPA povedala, že rozhodnutie bavorskej metropoly je v rámci celého Nemecka jedinečné.

„Po prvý raz nejaká obec uznala utrpenie obetí násilia, zneužívania a zanedbávania v ústavnej starostlivosti a na to na pomoc vyčlenila nemalú sumu,“ povedala Clausová o postupe Mníchova.

Bavorské hlavné mesto v roku 2021 ustanovilo nezávislú komisiu, aby spracovala udalosti v tamojších detských domovoch a pestúnskych a adoptívnych rodinách. Komisia tiež vypracovala koncept vyplácania pomoci obetiam, ktorý teraz mesto schválilo.

Predseda komisie Ignaz Raab pred týždňom v rozhovore s denníkom Süddeutsche Zeitung povedal, že doteraz sa prihlásilo 180 postihnutých a že do konca roka počíta s 200 žiadosťami o odškodnenie.

Poznamenal, že ak by obetí bolo viac, mohla by komisia požiadať mesto o ďalšie peniaze. Konkrétna suma, ktorú ľudia dostanú, bude závisieť od rozsahu zneužívania, podľa Raaba to bude päť až šesťmiestna suma.

Sexuálne násilie na deťoch aj v cirkvi

Násilie a zneužívanie detí sa v Nemecku netýkalo len zariadení ústavnej starostlivosti. Veľkou témou v krajine je sexuálne násilie voči deťom v cirkvi.

Nemecká katolícka cirkev v roku 2018 zverejnila správu. Podľa nej sa medzi rokmi 1945 a 2014 dopustilo 1 670 kňazov a ďalších duchovných sexuálne motivovaného násilia na 3 677 deťoch a mladistvých.

Viac ako polovica obetí mala 13 rokov a menej, v tretine prípadov išlo o miništrantov. Zneužívanie zmapovala aj evanjelická cirkev. Tá podľa tento rok zverejnenej štúdie zistila, že najmenej 1 259 ľudí pôsobiacich v evanjelickej cirkvi v Nemecku sa za uplynulé desiatky rokov dopustilo sexuálneho násilia alebo zneužívania na minimálne 2 225 obetiach.

Štúdia poukázala na to, že zverejnené čísla sú len špičkou ľadovca, pretože sexuálnych násilníkov mohlo byť aj 3 500.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet