Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky. Pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent. Na základe rozsiahlej štúdie, ktorej sa zúčastnili dva milióny ľudí po celom svete, to uvádza vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity.
Podľa listu The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.
Cukrovkou 2. typu trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín. Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.
Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčania obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal údaje 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredozemia, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.
Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.